Girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren Türkiye Girişimci Buluşmasında girişimciler projelerini sergiledi. Etkinlik süresince, alanında öncü isimlerin gerçekleştirdiği 8 oturumda, girişimcilik, fikirlerin projeye dönüştürülmesi, finansman kaynakları, yatırım fırsatları ve girişimcilik ekosistemi konusunda girişimciler bilgilendirildi, B2B görüşmeler yapıldı.
Etkinliğin ikinci gününde Türkiye Girişimci Buluşması kapsamında 2. Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon Araştırmaları Kongresi (UGİAK 2023) de yapıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Selçuklu Kongre Merkezi'ndeki programda GİV'in ülkedeki farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimcileri bir araya getirmesinin, yatırımcıların koordinasyonunu ve işbirliğini sağlamasının oldukça kıymetli olduğunu söyledi.
Gürcan, salgın süreci ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı'na rağmen Türkiye'nin 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde de 3,8 büyümeyle OECD ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen 2. ülke olduğunu belirtti.
Sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu da programın, Türkiye'nin kalkınmasında itici güç olarak görülecek girişimcilik faaliyetlerinin, ülke gündeminde daha çok yer bulmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreni öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye Girişimci Buluşması'nın, Türkiye'de girişimcilik üzerine yapılan en uzun soluklu programlardan birisi olduğunu söyledi.
Konuşmasında ülkelerin sadece nüfuslarla değil, nüfusların oluşturduğu şirketlerle ve rakamlarla ifade edildiğini vurgulayan Koç, "Dünyaya şöyle bir bakın, bir girişimci bir sürü şeyi değiştirebiliyor. Bu çok kıymetli bir şey. Nüfus kalabalığı ve genç nüfus olarak çok iyi bir yerdeyiz. Üretim altyapımız var. Her bir girişimci bir şirket kurmaya ve o şirketi topluma, iş hayatına ve üretime kazandırmaya, daha sonra da yorulmadan çalışmaya devam etmesi gerekir.” Dedi.
Aynı zamanda Türkiye'nin üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Koç, "Daha önce masalara davet edilmeyen Türkiye, artık masa kuran, dünyadaki tek kutupluluktan çok kutupluluğa geçişte kutuplardan biri olmaya namzet ülke haline geldi. Vakıf olarak, bütün gençlerimizin elimizden geldiği kadar fikirlerini projeye, projesini de bir plan dahlinde işe dönüştürmeye çalışıyoruz." dedi.
KOSGEB Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan ise buradaki konuşmasında, “Yeni girişimlerin hayatta kalma şartları çoğu zaman zor olabilmektedir. Bu girişimcilerin hayatta kalabilmeleri için desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. KOSGEB olarak sadece kurulmuş işletmeleri değil, yeni girişimleri de destekliyoruz” dedi.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ise konuşmasında kurumun bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminin oluşturulmasının ana aktörlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Editör: ATİLLA ŞAKACI