Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
-
500 gram balkabağı
-
1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe göre)
- 1 çay bardağı krema (isteğe bağlı)
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Balkabağını soyup küp küp doğrayın, soğanı ve havucu da doğrayın.
-
Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, soğanı ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Ardından balkabağı ve havucu ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
- Et suyu veya tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 20-25 dakika kadar pişirin.
- Pişen malzemeleri bir el blenderı ile pürüzsüz hale getirin. Çorbanın kıvamı çok yoğun olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz.
- Son olarak tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın. İsteğe bağlı olarak kremayı da ekleyebilirsiniz.
- Sıcak servis yapın.
Etli Nohut
Malzemeler:
-
500 gram nohut (akşamdan ıslatılmış)
-
300 gram kuzu eti veya dana eti (küp doğranmış)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 6 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
-
Nohutları akşamdan ıslatın ve sabah suyunu süzün.
-
Bir tencereye zeytinyağını ekleyip ısıtın. Etleri ekleyin ve etler suyunu salıp çekene kadar kavurun.
- Doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavurmaya devam edin.
- Salçayı ekleyip karıştırın, ardından ıslatılmış nohutları da ekleyin.
- Üzerine sıcak suyu, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, yaklaşık 1-1.5 saat kadar pişirin. Nohutların ve etin yumuşaması yeterli olacaktır.
- İftar sofralarınıza sıcak olarak servis edin.
Pirinç Pilavı
Malzemeler:
-
2 su bardağı pirinç
-
3 su bardağı su (veya tavuk suyu)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı arpa şehriye (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
-
Pirinci bir kaba alın, üzerine su ekleyin ve 15-20 dakika kadar bekletin. Ardından suyunu süzün.
-
Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin. Yağ ısındığında, isteğe bağlı olarak şehriye de ekleyip birkaç dakika kavurun.
- Ardından, süzülen pirinci ekleyin ve birkaç dakika kadar pirinci de kavurun.
- Üzerine suyu ekleyin (tercihen tavuk suyu), tuzu ilave edin ve karıştırın.
- Karışımı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, pilavın suyunu çekene kadar yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin.
- Pilav piştikten sonra ocağın altını kapatın ve pilavı demlemeye bırakın. Demlendikten sonra karıştırıp servis edebilirsiniz.
Pancar Salatası
Malzemeler:
-
3 adet haşlanmış pancar
-
1/2 kırmızı soğan
- 1/2 limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı nar ekşisi (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı doğranmış ceviz içi (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Pancarları iyice haşlayın, kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
-
Kırmızı soğanı ince ince doğrayın. Eğer soğanın acılığı çok fazla geliyorsa, tuzlu suda bekletip suyunu süzebilirsiniz.
- Bir salata kasesine doğranmış pancarları, soğanı ve ceviz içini ekleyin.
- Limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve nar ekşisini ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
- Servis yapmadan önce salatanın soğuması için biraz bekleyin, ardından soğuk olarak ikram edebilirsiniz.
Ayva Tatlısı
Malzemeler:
-
4 adet ayva
-
3 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2-3 adet karanfil (isteğe bağlı)
- 1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
- Kaymak veya dondurma (isteğe bağlı, servise için)
Yapılışı:
-
Ayvaları yıkayın ve ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve kabuklarını soyun.
-
Ayva dilimlerini bir tencereye yerleştirin. Üzerine suyu, şekeri, limon suyunu, karanfili ve tarçını ekleyin.
- Orta ateşte ayvalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ayvalar yumuşadığında, şerbetin biraz kıvam almasını bekleyin.
- Tatlınız piştikten sonra, ayvaları şerbetiyle birlikte bir servis tabağına alın.
- Arzuya göre gül suyu ekleyerek, tatlınıza hafif bir aroma katabilirsiniz.
- Soğuduktan sonra üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek servis edin.
Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!