Balkabağı Çorbası

Malzemeler:

  • 500 gram balkabağı

  • 1 adet soğan

  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
  • Tuz, karabiber, pul biber (isteğe göre)
  • 1 çay bardağı krema (isteğe bağlı)
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Balkabağını soyup küp küp doğrayın, soğanı ve havucu da doğrayın.

  2. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, soğanı ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.

  3. Ardından balkabağı ve havucu ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
  4. Et suyu veya tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 20-25 dakika kadar pişirin.
  5. Pişen malzemeleri bir el blenderı ile pürüzsüz hale getirin. Çorbanın kıvamı çok yoğun olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  6. Son olarak tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın. İsteğe bağlı olarak kremayı da ekleyebilirsiniz.
  7. Sıcak servis yapın.

Etli Nohut

Malzemeler:

  • 500 gram nohut (akşamdan ıslatılmış)

  • 300 gram kuzu eti veya dana eti (küp doğranmış)

  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

  1. Nohutları akşamdan ıslatın ve sabah suyunu süzün.

  2. Bir tencereye zeytinyağını ekleyip ısıtın. Etleri ekleyin ve etler suyunu salıp çekene kadar kavurun.

  3. Doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavurmaya devam edin.
  4. Salçayı ekleyip karıştırın, ardından ıslatılmış nohutları da ekleyin.
  5. Üzerine sıcak suyu, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Karıştırarak kaynamaya bırakın.
  6. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, yaklaşık 1-1.5 saat kadar pişirin. Nohutların ve etin yumuşaması yeterli olacaktır.
  7. İftar sofralarınıza sıcak olarak servis edin.

Pirinç Pilavı

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç

  • 3 su bardağı su (veya tavuk suyu)

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı arpa şehriye (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Pirinci bir kaba alın, üzerine su ekleyin ve 15-20 dakika kadar bekletin. Ardından suyunu süzün.

  2. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin. Yağ ısındığında, isteğe bağlı olarak şehriye de ekleyip birkaç dakika kavurun.

  3. Ardından, süzülen pirinci ekleyin ve birkaç dakika kadar pirinci de kavurun.
  4. Üzerine suyu ekleyin (tercihen tavuk suyu), tuzu ilave edin ve karıştırın.
  5. Karışımı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra tencerenin altını kısıp, pilavın suyunu çekene kadar yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin.
  6. Pilav piştikten sonra ocağın altını kapatın ve pilavı demlemeye bırakın. Demlendikten sonra karıştırıp servis edebilirsiniz.

Pancar Salatası

Malzemeler:

Yapılışı:

  1. Pancarları iyice haşlayın, kabuklarını soyup küp küp doğrayın.

  2. Kırmızı soğanı ince ince doğrayın. Eğer soğanın acılığı çok fazla geliyorsa, tuzlu suda bekletip suyunu süzebilirsiniz.

  3. Bir salata kasesine doğranmış pancarları, soğanı ve ceviz içini ekleyin.
  4. Limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve nar ekşisini ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
  5. Servis yapmadan önce salatanın soğuması için biraz bekleyin, ardından soğuk olarak ikram edebilirsiniz.

Ayva Tatlısı

Malzemeler:

  • 4 adet ayva

  • 3 su bardağı su

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2-3 adet karanfil (isteğe bağlı)
  • 1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  • Kaymak veya dondurma (isteğe bağlı, servise için)

Yapılışı:

  1. Ayvaları yıkayın ve ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve kabuklarını soyun.

  2. Ayva dilimlerini bir tencereye yerleştirin. Üzerine suyu, şekeri, limon suyunu, karanfili ve tarçını ekleyin.

  3. Orta ateşte ayvalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ayvalar yumuşadığında, şerbetin biraz kıvam almasını bekleyin.
  4. Tatlınız piştikten sonra, ayvaları şerbetiyle birlikte bir servis tabağına alın.
  5. Arzuya göre gül suyu ekleyerek, tatlınıza hafif bir aroma katabilirsiniz.
  6. Soğuduktan sonra üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek servis edin.

Benzer içeriklere ulaşmak için tıkla! En güncel Kahramanmaraş haberleri ve Maraş haberleri burada!

Editör: Yaşar Onur TÜRKÖN