14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci dönem Milletvekili seçimleri ülkemizde demokratik bir şekilde yapıldı. Seçim tüm Türkiye için elbette önemli! Fakat 6 Şubat günü yaşanan Kahramanmaraş depremi gerçeğinin önüne geçemez/geçmemelidir. Ayrıca seçimin sonucundan en çok etkilenecek bölge deprem bölgesi olmakla birlikte özellikle depremin en fazla vurduğu illerde seçilen milletvekillerinin yükünün oldukça ağır olduğu aşikar. Kahramanmaraş milletvekilleri içinde durum aynıdır… Allah kuvvet versin
14 Mayıs günü yapılan seçimde adaylar Cumhurbaşkanlığı için yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı. Bu seçimde üç olan aday sayısı ikinci turda iki adaya inecek. Seçimin sonuçlarına bakarak kazanan kim, kaybeden kim şeklinde yorumların belirleyiciliği olmadığı görülmüştür. Görünen, tarafların başarılı ya da başarısız oldukları sonuçlar mevuttur. İlk seçimin sonuçlarına göre, ittifakların seçim kampanyası boyunca vurguladıkları politika ve vaatler halkın tercihinde etkili oldu. Yine sorunlara odaklı politikalar ve yenilikçi vizyon başarıda önemli etkenler arasında. Seçim sürecindeki iletişim eksiklikleri ve politika sunumundaki zayıflıklar ise başarısızlıkta etken olarak göze çarptı. Adaylar ve partiler başarısızlık mevcut olan noktalarda iç değerlendirmeler yaparak yeni stratejilerle 28 Mayıs seçimine doğru yola çıktı. Unutmayalım! Demokratik süreçte her sonuç, halkın iradesini yansıtan değerli bir sonuçtur.
Şimdi seçimlerin sonucuna dair birkaç veri paylaşayım
14 Mayıs’ta yapılan seçimlere Türkiye geneli katılım oranı %89, yurtdışı ve gümrük kapıları geneli katılım oranı %54 olarak belirlendi.
Cumhur İttifakı meclise 323 milletvekili gönderirken Millet ittifakı 212 milletvekili gönderdi.
Cumhur ittifakının adayı olan Cumhurbaşkanımız %49,5 oy alırken, Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu %44,9 oy, Ata ittifakının adayı Sinan Oğan ise 5,2 oy aldı.
Hemen arkasından 2018 seçimlerine dair küçük bir hatırlatmalar yapalım. O zamanki oy pusulasında 6 isim vardı. Almış oldukları oy yüzdesine- çoktan aza- göre sıralarsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Selahattin Demirtaş Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek aday olmuştu. Adayların oy dağılımlarını gösteren hazırlamış olduğum grafiği buraya ekliyorum. Oranların değişimine dair yorum sizlerin…
Peki Kahramanmaraş’ta kim ne kadar oy aldı? Partiler kaç milletvekili gönderdi?
Toplamda 753 bin 538 seçmeni bulunan Kahramanmaraş’ta seçime katılma oranı %85,41 olarak belirlenmiştir. Kullanılan oy sayısı 643 bin 603 olmakla birlikte geçerli oy sayısı 630 bin 985 tir. Cumhurbaşkanı seçimi için halkın %71,88’i -2018 yılındaki oran 74,18- tercihini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullandı. Kemal Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı %22,20, Sinan Oğan diyenlerin oranı ise %5,5 oldu.
Partiler noktasında Kahramanmaraş, 14 Mayıs seçimlerinde AK Partiye % 47,72 oranında oy verdi. 2018 yılına baktığımızda %58,46 oy alarak meclise 6 milletvekili göndermişti. Aradaki yüzde 11’lik kayıp milletvekili sayısının 5’e düşmesine neden olmuştur.
Kahramanmaraş genelinde 2018 seçimlerinde %9,76 oy alan CHP 14 Mayıs seçimlerinde aldığı oy %16,3’tür. CHP’nin oylarındaki yaklaşık 6 puanlık artış milletvekili sayısını 2’ye çıkarmıştır.
MHP ise, 14 Mayıs seçimlerinde %16,17 oy almasına karşın 2018 seçimlerinde bu oran %16,33 olarak belirtilmiştir. Görüldüğü üzere oylarda 0,16 oranında negatif yönde bir fark meydana gelmiştir. Bu nedenle Meclise 1 milletvekili gönderebilmiştir.
Devam edecek…
Şimdilik sağlıcakla kalın