Teknolojidekigelişmelere paralel olarak siber saldırılarda da artış gözleniyor. Ne yazık ki,tüm dünyada artan siber saldırılara karşı hala tedbir almayan şirketlervar. Accenture tarafından 4600 güvenlik uzmanıyla yapılan sonaraştırma, şirketlerin hedefli saldırılara karşı direncinin arttığını açıkçagözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre şirketler artık hedeflisaldırıların %87’sini engelleyebiliyor ancak sadece %40’ı yapay zeka ve makineöğrenmesi gibi yeni teknolojilere yatırım yapıyor. Bilişim güvenliği alanındakidağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji,şirketleri hedefli saldırıların kurbanı olmamaları için uyarıyor ve 5 kritiktavsiyede bulunuyor.
Sibersaldırıların büyük kitleleri hedef aldığı dönemler geride kaldı ve saldırganlarartık daha çok tek bir kişiyi ya da kurumu hedeflemeye başladılar. Öyle kigeçtiğimiz yıla göre bu gibi hedefli saldırılar 2 kat artış gösterdiancak Accenture tarafından 15 ülkedeki toplam 4600 güvenlik uzmanıylayapılan araştırmaya göre şirketler, bu saldırıların %87’sini engellemektebaşarılı oldular.Hedefli saldırılara karşı direncin artmasındaki ilk nedendijital teknolojilerin gelişmesi olarak görülüyor ve ayrıca çözümün de önemlibir kısmının bu gelişme olduğu düşünülüyor. Bilişim güvenliği alanındakidağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji,şirketleri hedefli saldırıların kurbanı olmamaları için uyarıyor ve busaldırılara karşı direnci artıracak 5 kritik tavsiyede bulunuyor.
Raporsonuçlarına göre şirketler artık hedefli saldırıların %87’sini engelleyebiliyorancak hala her ay iki ya da üç güvenlik sızıntısı vakası yaşanıyor.Katılımcıların %90’ı siber güvenlik yatırımlarının önümüzdeki üç yıl içindeartacağını bekliyorken %31’i bu artışın şu ankinden daha fazla olacağınıdüşünüyor. Ankete katılan güvenlik uzmanlarının %83’ü, yeni teknolojilerinönemini kabul etmesine rağmen şu an şirketlerin sadece %40’ı yapay zeka, makineöğrenmesi ya da otomasyon teknikleri gibi yeni teknolojilere yatırım yapıyor.
Katılımcıların%80’inden fazlası sızıntıları aktif bir şekilde takip ediyor fakat %71’i isesiber saldırıların, şirketlerini ne zaman ya da nasıl etkileyeceğinikestiremiyor. Raporda dikkat çeken bir başka sonuç ise siber güvenlik bütçelerinin%27’sinin yönetim kurulu tarafından, %32’sinin ise CEO’lar tarafındanbelirleniyor olması. Komtera Teknoloji uzmanlarına göre şirketlerdeki üst düzeyyöneticiler, siber güvenlik konusunda daha aktif rol almalılar ve bilişimgüvenliği uzmanlarıyla ortak hareket etmeliler.
Şirketlerin,yenilikçi iş modellerine ilgili olduklarını ancak sürdürülebilir bir işekosistemi oluşturmayı ve daha esnek işgücü modeline geçmeyi güvenli vekorunaklı bir yolla yapmaları gerektiğini belirten Komtera Teknoloji uzmanları,şirketlerin siber direncini artıracak 5 adımı sıralıyor.
1.Önceliklere göre direncinizi güçlendirin. Bütünverileriniz için koruma sağlarken önem sıralarını da belirleyin ve en önemliolanların direncini artırın.
2.Bir saldırgan gibi davranıp dayanıklılığınızı testlerle ölçün. Güvenliksisteminizin hangi kısımlarında eksikliklerin olduğunu ortaya çıkarmak içingüvenlik ekibinizde iyi niyetli hackerlar bulundurun ve onlarla siber saldırısimülasyonları düzenleyerek analiz yapın.
3. Enyeni teknolojileri kullanın. Güncel teknolojilerleoluşturulmuş, ileri davranış gözlemleme teknikleri kullanan programlardanfaydalanın ve savunma sistemlerinizi otomatik hale getirin.
4.Tehditleri gerçek bir saldırıya dönüşmeden avlayın. Güvenlikdurumunuzu ve hareketleri sürekli inceleyip anormal aktiviteleri sürekli takipederek saldırı ihtimalini azaltın.
5.Üst düzey güvenlik uzmanlarının görevlerini yeniden belirleyin ve proaktifolun. Güvenlik ekibinizin başında, saldırı anında inisiyatifalma becerisine sahip, proaktif çalışabilen bir uzman bulundurun. Güvenlikuzmanının görevlerini yeniden gözden geçirin ve sektöre uyumlu, teknolojidekigüncel gelişmelere ilgili ve değişen siber tehditlere karşı tetikte olanbiriyle çalışın.