Gaziantep'te yaşayan 70 yaşındaki zurna ustası Mesut Uz, 60 yılı aşkın süredir geleneksel yöntemlerle zurna üreterek unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği ayakta tutuyor. Yaz mevsimiyle birlikte artan düğünler, ustaya yeniden yoğun mesai başlattı.
Zurna Üretiminde 60 Yıllık Tecrübe
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda faaliyet gösteren Mesut Uz, çocuk yaşlarda başladığı zurna yapımını hâlâ büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Teknoloji gelişse de el emeğiyle üretim yapmaya devam eden usta, her gün ortalama 10 zurna üretmeye çalışıyor. Ancak en büyük sorunu ise çırak bulamamak. Gençlerin geleneksel zanaatlara ilgisizliğinden dert yanan Uz, mesleğin devamlılığı için usta-çırak ilişkisine ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Kayısı Ağacından Halay Zurnası
Zurnaların yapımında kayısı ağacını tercih ettiklerini anlatan Mesut Uz, "Bu ağaçları genelde Malatya ve çevresinden temin ederiz. Kuruyan ya da meyve vermeyen ağaçlar yıllarca kurutuluyor. Ardından özel tekniklerle şekillendirilerek zurnaya dönüştürülüyor" dedi.
Zurnanın baş kısmında kullanılan ‘nezik’ adlı parçanın da çimşir ağacından üretildiğini belirten Uz, son kontrollerin ise müzisyenler tarafından akort yapılarak tamamlandığını dile getirdi.
Zurna Siparişleri Türkiye’nin Dört Bir Yanından Geliyor
Gaziantep’teki taleplerin sınırlı olduğunu söyleyen Mesut Uz, daha çok Adana, Kayseri, İstanbul, Ankara ve Osmaniye gibi illerden sipariş aldığını ifade etti. "Antep zurnası özellikle halaylar için üretilir. Sahne zurnasıyla karıştırılamaz. Bizim zurnalar halayın bitmeyeceğine inandığı için hâlâ yaşıyor" diye konuştu.
Zurna Fiyatları 5 Bin TL'den Başlıyor
Zurnaların fiyat aralığı hakkında da bilgi veren Uz, "İşçilik ve malzemenin kalitesine göre fiyatlar değişiyor. 5 bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkan zurnalarımız var" dedi.