Geleneksel El Emeği Üretim Sürdürülüyor
Kozan'da bıçak ve balta ustalığı, geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olarak yaşatılmaya çalışılıyor. Bölgenin markalaşan Tapan Bıçağı üretiminin kışın yerini balta yapımına bırakması, bu mesleğin yaşatılması için gösterilen gayretin bir göstergesi. Kozan ve kuzey Adana ilçelerinin köylerinde yoğun olarak kullanılan özel çelikten yapılan baltaların üretimi, kış aylarında zirve yapıyor.
Çıraksız Meslek: Emrah Arık’ın Çabası
Balta ustası Emrah Arık, yıllardır tek başına çalışarak bu ata yadigarı mesleği sürdürüyor. Geçmişteki çıraklarının, bıçak ve balta yapımını tercih etmemesi nedeniyle sadece kendisi bu işi devam ettiriyor. Arık, “Yıllardır çıraksız çalışıyorum. Bu mesleği geleceğe taşımak için elimden geleni yapıyorum” dedi.
Balta ve Tapan Bıçağının Popülaritesi
Emrah Arık, bölgedeki köylüler için balta ve Tapan Bıçağı'nın çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. “Tapan Bıçağı ve baltası, bölgemizde meşhur. Diğer bölgelere göre kullanımı daha kolay ve çeliği özel olduğu için çok talep görüyor. Eskiden kamyon krangından yapılırdı, çok özeldi. Şimdi çelik biraz değişti ama ilgi hala devam ediyor. Köylüler için bu baltalar gerçekten ‘eli ayağı’ durumunda.”
Sipariş Var, Çırak Yok
Kış aylarında, köylerde yoğun talep gören balta üretimi ile ilgili olarak Arık, şu an için siparişlerin fazlalığına rağmen çırak bulmakta zorlandıklarını belirtti: “Birçok sipariş var ama çırak bulamıyoruz. Birkaç çırak buldum ama onlar da telefonlardan fırsat bulamadılar. Bu bizim ata yadigarı mesleğimiz, severek yapıyoruz.”
Emrah Arık ve diğer balta ustaları, gelişen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemleriyle üretim yaparak, bu mesleği gelecek nesillere aktarmak için yoğun bir çaba gösteriyor.