Maddebağımlılığı ile mücadelede bilinç ve farkındalık sağlamak en etkin çözümlerarasında gösteriliyor. Bu konuda sadece Yeşilay’a değil, toplumun tümkesimlerine iş düşüyor. Geçtiğimiz günlerde Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Cezahâkimliği emsal niteliğinde bir karara imza atarak uyuşturucu kullanmaktanyargılanan kişileri adli kontrol şartıyla Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM’ayönlendiriyor.

Türkiye’deilk kez uygulanan ve emsal niteliği taşıyan bu karar neticesinde Yeşilay’ayönlendirilen kişiler haftada bir gün Yeşilay’ın uyuşturucu ve uyarıcımaddelerin zararları konulu seminer ve faaliyetlere katılmak ve Yeşilay’ınkendisine vermiş olduğu diğer işleri yapmak şeklinde adli kontrol tedbirinetabi tutuluyor.

Emsalniteliğindeki karar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Genel MüdürüSultan Işık mahkemenin verdiği kararın sevindirici olduğunu belirtti. Işık, “bukararı veren Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza Hâkimi Sayın Turgay Nas,Yeşilay’ın bağımlılık alanında faaliyetlerinden haberdar olduğu, etkililiğineinandığını ve kurumun hizmetlerine katılım sonrasında kişilerin toplumsal faydakazanacağını düşündüğü için kararlarını bu doğrultuda yönlendirmiştir. Dahasağlıklı bir toplum için çalışmalarımızın sonuç verdiğini görmekten büyük birmemnuniyet duyuyor, kararın diğer mahkemelerce de verilmesini arzu ediyoruz”dedi.

Mahkemekararı ile Yeşilay’a yönlendirilen kişilerin süreçleri ile ilgili bilgi verenIşık, “kişiler kurumumuzda adli kontrol süreçlerinde bağımlılık ile ilgilibilinçlenme ve farkındalık kazanma, bağımlı yakınlarını tedavi sürecine dahiletme, motivasyon kazandırma konularında psiko-eğitimlerin verildiği grupterapilerine dâhil edildi. Uzman psikologların yaptığı bireysel görüşmelerlekişilerin hem adli kontrol süreçleri takip edilmiş hem de kişilere ruhsaldestek verildi.  Bu çerçevede kişilerin sosyal becerilerinin arttırılmasıve yaşam becerilerinin geliştirilmesi için sosyal rehabilitasyon merkezi olanYEDAM Atölye hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.” dedi.

YeşilayGenel Müdürü Sultan Işık, “Kartal Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza Hakimliği’ninbu kararını çok değerli buluyor ve bunun mümkün olduğunca başka diğer bütünmahkemelerce de uygulanmasını istiyoruz. YEDAM Atölye’lerde psikolojik destekve sosyal hizmet desteği de veriliyor. Grup terapilerimize, diğerseminerlerimize katılmak için de gelebilirler. Bir günle sınırlı kalmayabilir,bunu çoğaltabilirler. Bu şekilde artık suçlu olarak görülen kişileri rehabiliteederek yeniden topluma kazandırabileceğimiz bir sisteme dönüştürmüşoluruz" diye konuştu.
YEDAM Atölye, alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören veya tedavisinitamamlamış kişilerin faydalanabilmesi için kurulmuş bir ayaktan terapi vesosyal destek merkezidir. İyileşme aşamasında olan danışanlar burada sosyalişlevselliğini arttırabilir, meslek edindirme faaliyetlerine katılabilir ve boşzamanlarını değerlendirebilir. YEDAM Atölye, kişilerde alkol ve maddekullanımına bağlı olarak azalan veya kaybolan yaşam becerilerinin tekrarkazandırılması ve tekrar kullanmayı önleme hakkında bilgilendirme amacı ilekurulmuştur. Danışanların boş zamanlarını değerlendirmelerini sağlama, riskliortamlardan uzak tutma ve meslek edindirme faaliyetleriningerçekleştirilmesiyle danışanın tedavi sistemi içerisinde kalmasıamaçlanmaktadır.  YEDAM Atölye’de el sanatları, gastronomi, grafiktasarım, spor ve sağlıklı yaşam atölyesi gibi 4 farklı atölye bulunuyor.Bunların yanında; düzenli olarak gerçekleştirilen film gösterimleri, aile veyetişkin grup terapileri, bağımlılık tedavisi üzerine kurgulanmış oyunlar vb.aktiviteler yapılmaktadır.

 

Avustralya'dakuruluş çalışmalarını tamamlayan Yeşilay, ülkede artan bağımlılıklarla mücadeleediyor.

Yaklaşık6 ay önce resmi prosedürleri tamamlayarak kurumsallaşan Yeşilay Avustralya, ilktanıtım toplantısını Melbourne'da gerçekleştirdi. Tanıtım toplantısına, YeşilayGenel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç de katıldı.

YeşilayAvustralya Başkan Yardımcısı Zeynep Sertel,  yaptığı açıklamada,Yeşilay'ın Avustralya'da dünyanın her tarafında yapılan mücadelenin bir parçasıolarak "bağımlılıkla" mücadele edeceğini söyledi. Küresel bir sorunhaline gelen bağımlılıkların Avustralya'daki Türk toplumunun da bir problemiolduğunu ve bu yüzden de toplum bireylerinin Yeşilay vasıtasıyla kendilerinianlayan uzmanlardan yardım alabileceklerini belirten Sertel, "O yüzdenbizim farkımız budur. Avustralya'da kendilerini anlayan insanlarla konuşup,eğitim alıp bu bağımlılıkla mücadele ediyoruz." dedi.

Avustralya'dakiistatistiklere göre, internet alanındaki bağımlılığın hızla arttığınıvurgulayan Sertel, "Yeşilay olarak bu alanda araştırmaya başladık veüniversitelerle çalışıyoruz." diye konuştu.

YeşilayAvustralya'nın amacının sadece ülkede yaşayan Türk toplumu olmadığının altınıçizen Sertel sözlerini şöyle sürdürdü:  "Hedefimiz Yeşilay olaraktabii ki değişik toplumlarla çalışmak. Sadece Türkleri hedeflemiyoruz çünkü bubağımlılık sadece Türklerin problemi değil, biz insanlık için buradayız ve hertopluma açığız, çalışmalarımıza inşallah bu yönde devam edeceğiz."

İlktoplantıya Yeşilay'ın yapacağı faaliyetlere katkıda bulunmak isteyenprofesyonellerin gösterdiği ilgiden memnun olduklarını belirten Sertel,"Görebiliyoruz ki herkes gerçekten büyük bir grubun parçası olmak istiyor,toplumdaki bağımlılıklara karşı savaşı beraber verebilmek için ve bu bizi çokmutlu etti." dedi.