Konyaaltı Belediyesi, ilçenin dört bir yanından topladığı bitki ve ağaç atıklarından bio briket adı verilen bir tür yakıt elde ediyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde kurulan üretim atölyesinde işlenerek elde edilen bio briketler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve seralarda yakılmak üzere çiftçilere ulaştırılıyor. Belediye ekipleri tarafından toplanan atıklar, öncelikle kuruması için bir süre bekletiliyor. Kuruma işlemi sonrasında ısı değerine göre ayrıştırılan atıklar, üretim atölyesinde yer alan tesiste öğütme ve sıkıştırma işleminden geçirilerek sobalarda yakacak olarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Üretim şantiyesi içerisinde yer alan depoda muhafaza edilen bio briketler, gelen taleplere göre ilçe genelindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve çiftçilere dağıtılıyor.
“Bio briket kaliteli bir yakacak”
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, ilçe genelinden toplanan bitki atıklarının ısı derecesine göre ayrıştırılarak kaliteli bir yakacak türü olan bio briket haline getirildiğini, bu sayede de atıkları yeniden değerlendirdiklerini söyledi. Atıklardan oluşturulan bio briketleri talepte bulunan ihtiyaç sahiplerine ve çiftçilere ücretsiz olarak ulaştırdıklarını belirten Esen, “Bu sayede hem atıkları geri dönüştürerek çevremizi koruyoruz, hem de oluşturduğumuz yakıtımızla vatandaşlarımızın kış aylarını rahat geçirebilmelerine katkıda bulunuyoruz” dedi.
“Ücretsiz olması büyük avantaj”
Hacısekiler Mahallesi’nde seracılık işiyle uğraşan Rıfat Irız, Konyaaltı Belediyesi’nin sağladığı yakacak desteğinden çok memnun olduğunu ifade etti. 1976 yılından bu yana çiftçilik yaptığını ve o günden bu yana soğuk kış günlerinde seralarda bitkilerini ısıtmak zorunda olduklarını söyleyen Irız, “Bitkilerimizi soğuktan koruyabilmek için sobalarda odun ve kömür yakmak zorunda kalıyoruz. Odun ve kömür hem zahmetli, hem de pahalı yakacaklar. Bu yıl belediyemizden bio briket talep ettik. Sağ olsunlar, hemen getirdiler. Ücretsiz olması bizim için çok büyük bir avantaj. Belediyemize çok teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.