Afşin ilçesi Marabuz Mahallesi’nde, Hurman Çayı’nın kuzeyindeki sarp kayalık alan üzerine inşa edilen İsmini kollarıyla beraber kurulduğu tepenin üç tarafını saran çaydan alan Hurman Kalesi, Geç Roma dönemine ait izleri taşıması ile Kahramanmaraş’ın en önemli değerleri arasında yer alıyor.

Roma döneminden sonra sırasıyla Abbasi, Selçuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı hakimiyetine giren kalenin harap vaziyetteki duvarlarında çeşitli tamir izleri görülen tarihi kale, yapılış tarihi kesin olarak bilenmemekle birlikte yapı tekniği ve kullanılan malzemenin çeşitliliğine bakıldığında Bizans dönemine ait özellikler barındırıyor.

Ortalama 15 metre yüksekliğe ulaşan kalenin surları, sekiz farklı noktadaki burçla güçlendirildi. İç kısmındaki askeri barınakları, su sarnıcı, kiler görevi gören büyük mahzeni ve kilisesiyle kalabalık bir nüfusun yaşadığı tahmin edilen Hurman Kalesi, bazı bölümlerinde tahribata uğramasına rağmen günümüze kadar ulaştı.

Hurman Çayı’na ve Afşin-Kayseri kervan yoluna bakan tepede yükselen Hurman Kalesi, insanın ve doğanın onca tahribatına rağmen büyük ölçüde ayakta kalabilmiş müstahkem dış duvarları ve on dört tane burcuyla ‘halen buradayım’ diyor.

Kaynak: marasavucumda.com

Editör: METEHAN NAZLI