Bağımlılığagiden yol üzülerek belirtmeliyim ki, arkadaştan geçiyor. Maddeye giden yolsigaradan geçiyor. İlk sigarayı da en yakın arkadaş ikram ediyor. Çünkü cezası15 yıldan başlayan bir suçta yabancı bir kimse gelip te tanımadığı birisinemadde vermez, satmaz. Bu arada okullara yakın cafeler ve nargile salonları dabüyük tehdit içeriyor. Buraların kontrolü ve denetimleri de etkin bir şekildesağlanmalıdır.

  Okulönlerinde bilhassa giriş ve çıkışlarda Polis gerekli tedbirleri alıyor. Herokulun da bir Polise zimmetli olduğunu biliyoruz. Ancak madde bağımlılığı ilemücadelede her şeyi devletten beklemeden hepimize büyük görevler düşüyor. Okulaile birlikleri, eğitim kurumları, Belediyeler, Medya ve sivil toplum kuruluşlarıbu konuda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek durumundadır.

  Günümüzdebilim insanlarının değindiği üzere internet ve sosyal medyanın ergenlerüzerinde etkisi oldukça fazladır. Tabir, caizse çocukları internet büyütüyordersek yeridir. Madde bağımlılığında gelinen noktada ise alınan tüm önlemlererağmen tehlike devam ediyor.

  Geçtiğimizgünlerde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünün gerçekleştirdiği başarılı operasyondaele geçirilen 800 kilo kokain çok büyük bir ele geçirme operasyonudur. Ve budemektir ki karanlık ruhlu çetelerin gözü çocuklarımızın geleceğindedir.

  Ailelerdendileğimiz, gençlerin ve çocukların internette geçirdiği zamanları kontroletmeleridir. Kiminle gezdikleridir. Kimlerle iletişim içinde olduklarıdır. Neyazık ki birçok aile evlatlarının nerede ve kiminle zaman geçirdiğini bilmiyor.

  Geçtiğimizeğitim döneminde seminere gittiğim bir eğitim kurumunda evladının 3 gündür evegelmediğinden yakınan baba evladının en yakın arkadaşlarını tanımadığınıbelirmişti. Bu üzücü olduğu kadar düşündürücü de. Ebeveynler evlatlarınınkiminle arkadaş olduğunu bilmek durumunda.

  Maddebağımlığı birçok yönü ile ele alınmalıdır. Örneğin bağımlılık aynı zamanda suçunsurunu da tetiklemektedir. Kamuoyunda ‘torbacı’ dediğimiz şahıslara dikkatedin çoğu kullanıcıdır. Çünkü kullandığı maddenin dozu her geçen arttığı içinbir süre sonra maddeye verdiği para yetmemektedir. Madde yoksunluğunda krizegirmemek için ya hırsızlık yapacaktır ya da suç ve suç unsurlarınabulaşacaktır.

  Narkotikşubede görev yaparken binlerce çocuğun ifadesini aldım. Adli sorgusuna girdim.Adliyeye teslim ettim. Tutuklanan çocukları mahkemelerde saatlerce dinledim.Çoğu aileye bağlı nedenlerden dolayı bu illete başlıyorlar. Elbette ki onlar dabiliyor ki madde uzun vadede öldürür.

Amamadde bağımlılığına giden yolda ailenin etkisi çok fazladır. Anne ve babasıylaaidiyet ve sağlıklı iletişim kuramayan çocuk ya da gençler huzuru ve mutluluğudışarıda aramaya başlıyorlar. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olmalarındafayda var. Evde misafire ‘hoş geldiniz’ diyemeyen genç nasıl oluyor da dışarıdaarkadaşının zararlı olduğunu ve onu öldüreceğini bile bile ikram ettiği maddeye‘Hayır’ diyemiyor.

Birbaşka tehlike ise internet. Geçtiğimiz sene 15 yaşında bir çocuk sosyal medyaüzerinden 52 çocuğu bağımlı hale getirmişti. ‘Benim çocuğum yapmaz’ demeyiniz.

  Bağımlıyaptığı çoğu çocuklar temiz ailelerin evlatlarıdır. Hiç kimse bu konuda kesinkonuşmamalıdır. Çoğu aile henüz 8 yaşındaki çocuğuna bile sosyal medyada hesapaçmakta ve yanısıra cihaz vermektedir. Bu sağlıklı değildir. Çünkü çocuklarınbilişim medya okuryazarlığı yok denecek kadar azdır. Çocuklar internetortamında gizlilik ve güvenlik ayarlarını bilmemektedir. Bu da önemli birsorundur.

  İnternetebağlanılan yer salon olmalıdır. Çünkü orada herkes birbirini izlemektedir veşeffaflık sağlanmaktadır. Çocuğun odasında internet bağlantısı kesinlikleolmamalıdır. Sanal ortamda çocukları bekleyen tehlikeler sadece maddebağımlılığı ile sınırlı değildir. Sanal kumar, siber tacizler, şiddet ve çocukpornosu gibi kolayca ulaşabilecekleri içerikler de önemli bir tehdit unsurudur.

  Aileler,okul aile birliği ile iletişim içinde olmalıdır. Bu hem öğrencinin üzerinde birgözlem unsuru olduğu gibi çıkabilecek sorunları da dizginler.

  Bilhassaergenlik dönemindeki çocuklar kendini ispatlamak, merak, özenti ve kimlikarayışları sırasında çeşitli hatalara düşebilmektedirler. Eğer ki çocuktaruhsal bir değişiklik görülüyorsa mutlaka bir ruh sağlığı uzmanındanprofesyonel yardım alınmalıdır.

  Ebeveynlerebir uyarım da ergenlik dönemindeki çocuğunuzu asla yargılamayınız.Arkadaşlarının yanında onurunu kırmayınız. Rencide etmeyiniz. Başkalarınınçocuklarıyla kıyaslama yapmayınız.

  Derslerkonusunda baskı yapıp’ hepimizin mutluluğu senin okulunu başarıyla bitirmeyebağlı’ demeyiniz. Bu tür dilekler çocuğun üzerinde baskı yapacağından bubaskıyı kendince hafifletmek adına dışarıya yönelebilir.

Çocuğunuzhazinenizdir. Okuldan geldiği zaman onu sevgiyle kucaklayınız. Günde 60 saniyegözüne sevgiyle bakınız. Nasihat etmeyiniz. Sadece ergenler değil, hiçbir bireynasihatten hoşlanmaz.