ABBAS SAYAR

·        RomanlarındaTürk köylüsünün nasıl yaşadığını bilmek, öğrenmek ve yaşam koşullarınıdeğiştirmek gerektiğini aydınlara ve politikacılara haykırmıştır.

·        İlkromanı Yılkı Atı adlı eseridir.

·        Eserleri:El Eli Yur El de Yüzü, Çelo (roman). Yorganımı Sıkı Sar, Dik Bayır (öykü).Tarlabaşı Salkım Saçak, Anılarda Yumak Yumak, Boşluğa Takılan Ses (şiir).

TALİP APAYDIN

·        Köyedebiyatı akımının temsilcileri arasında yer almıştır.

·        Eserleri:Sarı Traktör, Yarbükü, Emmioğlu, Ortakçılar (roman). Ateş Düşünce, Öte YakadakiCennet, Hendekbaşı (öykü).

KEMAL BİLBAŞAR

·        EdebiyatımızdaAnadolu kasabalarının ruhunu yansıtan öyküleri ve destansı romanlarıylatanınır.

·        Olaylarıdaha çok Batı Anadolu’da geçer. Refik Halit ile başlayan memlekethikayeciliğini devam ettirmiştir.

·        Eserleri:Anadolu’dan Hikayeler, Cevizli Bahçe, Irgatların Öfkesi (öykü). DenizinÇağırışı, Ay Tutulduğu Gece, Cemo, Memo, Başka Olur Ağaların Düğünü (roman).

DURSUN AKÇAM

·        Kırsalalana ilişkin gözlemlerini mizahi bir anlatımla öyküleştirir.

·        Eserleri:Köyden İndim Şehre, Kafkas Kızı, Moral, Ölü Ekmeği, Taş Çorbası (öykü). KanlıDerenin Kurtları (roman).

HALİKARNAS BALIKÇISI ( CEVAT ŞAKİRKABAAĞAÇLI)

·        Denizhikayeleriyle tanınır ve Bodrum ile özdeşleşmiştir.

·        Eserleri:Ege Kıyılarında, Merhaba Akdeniz, Ege’nin Dibi, Yaşasın Deniz, Gülen Ada(öykü). Aganta Burina Burinata, Ötelerin Çocuğu, Turgut Reis, Uluç Reis, DenizGurbetçileri (roman). Mavi Sürgün (anı).

SAMİM KOCAGÖZ    

·        Güçlügözlemlerine dayanarak köy ve kasaba insanlarının sorunlarını, günlükyaşamlarını ve duygularını yalın bir dil ve gerçekçi tutumla yansıtmıştır.

·        Kurtuluşsavaşımızı destansı bir dil ile anlattığı, tarihimizin önemli bir bölümünetanıklık eden yaşamış kahramanlarında yer aldığı belgesel bir roman olan“Kalpaklılar” ve “Doludizgin” ünlü eserlerindendir.

·        Eserleri:Telli Kavak, Sığnak… (öykü). İkinci Dünya, Yılan Hikayesi… (roman).

MUZAFFER İZGÜ

·        Yapıtlarındamizah öğelerinden faydalanarak, toplumun aksayan yönlerini dile getirmiştir.

·        Eserleri:Gecekondu, Halo Dayı, Zıkkımın Kökü, İlyas Efendi, Kasabanın Yarısı (roman);Kara Düzen, Her Devrin İti… (oyun); Bando Takımı, Deliye Her Gün Bayram, DayakBirincisi (öykü); Ekmek Parası, Çizmeli Osman… (çocuk kitapları). 

OKTAY AKBAL

·        Hikayelerininana teması hayatının akışını değiştirmeyen, insanın sıkıntıları olmuştur.

·        İnceduygulu, aydın bir orta sınıf insanının toplum törelerine uyamaması veümitsizliğini anlatır.

·        Eserleri:Önce Ekmekler Bozuldu, Bizans Definesi… (öykü); Garipler Sokağı, Suçumuz İnsanOlmak… (roman); Deneme, Söyleşi, Anıları: Dost Kitaplar, Konumuz Edebiyat,Hiroşimalar Olmasın, Önce Şiir Vardı…

NECATİ CUMALI

·        Uzatmalardankaçınan şiirli bir anlatıma sahiptir.

·        Egebölgesindeki kasaba ve kırsal kesim insanlarının sorunlarının sorunlarınıanlatır.

·        Eserleri:Kızılçullu Yolu, Tufandan Önce… (şiir); Yalnız Kadın, Susuz Yaz, Makedonya…(öykü); Tütün Zamanı, Yağmurlar ve Topraklar, Aşk da Gezer… (roman); Boş Beşik,Gömü, Mine… (oyun). Denemeleri: Niçin Aşk, Etiler Mektupları…