Türkoğlu ilçesinde Kılılı kasabasının 500 metre kadar kuzey tarafında ve Danişment Höyüğü’nün yakınında yer alır. Köprünün inşa kitabesi olmadığı için yapım tarihi bilinmemekte, fakat mimari özelliğinden dolayı 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Köprü, Aksu Nehri’ne dökülen ve Gavur Gölü’nden beslenen İmalı Çayı’nın üzerine inşa edilmiştir.  Köprünün bulunduğu yer önceden sazlıkmış ve Gavur Gölü’nde tutulan balıklar bu köprü üzerinde satıldığı için yapı halk arasında “Balıkçılar Köprüsü” ismiyle de tanınmaktadır. Gavur Gölü’nün önemli ölçüde kurutulmasıyla, İmalı Çayı’nın suyu da büyük oranda azalmış gözünden akmaktadır.

Orijinal özelliklerini önemli ölçüde muhafaza eden köprü bazı onarımlar görmüştür. Yapının kemer gözlerinde sarım tırak renkte ince yonu taş, diğer kısımlarda ise moloz taş malzeme kullanılmıştır. İmalı Çayı’nın üzerine doğu-batı doğrultusunda yerleştirilen 71,50 m uzunluğundaki köprü, doğuya doğru biraz kavis yapmaktadır.  Köprü sivri kemerli dört adet açıklığa sahip olup üstündeki geçit kısmının genişliği 2.95 m’dir. Köprünün döşemesi her iki uçtan itibaren ana kemerin üstüne doğru hafif eğimle yükselmektedir.

Köprünün iki geniş kemeri, suyun akışının daha kuvvetli olduğu batı tarafa yerleştirilmiştir. Köprünün ikinci ve üçüncü kemer gözü arasında yer alan uzun duvarın güney cephesinin orta kısmı üçgen biçiminde dışa taşırılarak sel yaran formu verilmeye çalışılmıştır. Böylece suyun yönünde (memba) yani güneyde suyun şiddetli akışı yumuşatılarak köprüye zarar vermesi önlenmeye çalışılmıştır.

Editör: METEHAN NAZLI