Evlilik Okulu'nda eğitim gören 462 çift daha sertifikasını aldı Evlilik Okulu'nda eğitim gören 462 çift daha sertifikasını aldı
Kahramanmaraş'ta Depremler Sonrası Sanayi Alanları Belirleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan "Afet Bölgelerinde Sanayi Alanları ile Sanayi İşyerlerine İlişkin Yönetmelik" ile birlikte, bu bölgelerde yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek iş yerlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Belirlenen Kriterler Doğrultusunda Tespitler Yapılacak
Yönetmelik, afet bölgesi ilan edilen illerdeki potansiyel sanayi alanlarını belirleme sürecini detaylı bir şekilde ele alıyor. Orman sayılan alanlar hariç olmak üzere, fay hattına mesafe, zeminin elverişliliği, taşkın durumu ve yerleşim merkezine yakınlık gibi kriterler gözetilerek, Bakanlık tarafından tespitler yapılacak. Bu süreç, ilgili valilik, belediye, organize sanayi bölgesi (OSB), endüstri bölgeleri (EB) veya sanayi sitesi (SS) yapı kooperatifinin önerileriyle şekillenebilecek.
Yerinde İnşa ve Güçlendirme İçin Talepler Başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından depremler dolayısıyla verilen kesinleştirilmiş hasar tespit raporuna göre faaliyetlerine devam edemeyen iş yerleri için, belirlenen sanayi alanlarında yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek iş yerlerine talepler alınacak. Ancak, bu süreçte birden fazla iş yeri zarar gören talep sahipleri bakımından sadece bir adet iş yerinin değerlendirileceği belirtiliyor. Ayrıca, yıkılan veya hasar gören iş yeri için talepte bulunanlar, başka bir iş yeri yapım veya güçlendirme desteğinden faydalanamayacak.
İhale Süreci ve Yapım İşlemleri Detaylı Bir Şekilde Açıklandı
Bakanlıkça belirlenen sanayi alanlarında yapılacak iş yerleri için ihale süreci detaylı bir şekilde belirlendi. İhalesi yapılan iş yerlerinin başvuruları uygun bulunan talep sahiplerine teslimi, yapı kullanma izni alındıktan sonra noter huzurunda gerçekleştirilecek kura ile yapılacak. Feragat edilen iş yerleri ise önceki kurallara katılarak, adına iş yeri çıkmayanlar arasında yeniden kuraya tabi tutularak tahsis edilecek. Feragat edenler bir daha kuraya dahil olamayacak.
Ödenek Kullanımı ve Borçlandırma Detaylarıyla Belirlendi
Yapılacak harcamaların Bakanlık bütçesinde yer alan ilgili ödenek tertibinden gerçekleştirileceği belirtilirken, talep sahiplerinin yapım işi için gerçekleştirilen harcamalar ve kamulaştırma harcamaları üzerinden Bakanlıkça belirlenen şartlarda borçlandırılacağı ifade ediliyor. Borçlanma faizi, iş yerlerinin talep sahiplerine teslim edildiği tarihten itibaren başlayacak. Ayrıca, plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti veya imar hakları aktarımları, takas ve trampa işlemleri nedeniyle düzenlenen kağıtlar üzerinden damga vergisi, resim, harç ve harcamalara katılma payları alınmayacak. Yapım işleri ve altyapıyla ilgili her türlü işlemden katılma payı ve teknik altyapı bedeli talep edilmeyecek. Sanayi alanlarında yapılacak her türlü izinlendirme ve vasıf değişiklikleri işlemleri için de Bakanlıktan herhangi bir ücret talep edilmeyecek.
Editör: ATİLLA ŞAKACI