Yaşanan depremde Merkez üssü olması dolayısı ile Kahramanmaraş depremden en fazla hasar alan illerden biri olurken Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağ ilçesinde yıkımlar devam ederken, Kahramanmaraş Şehir genelinde binlerce bina depremler sırasında yerle bir, 35 bin civarında bina ise ağır hasar aldığı gerekçesiyle yıkımı gerçekleşiyor.
Kahramanmaraş depremden kısa bir süre sonra yıkılan veya acil yıkılacak binaların hafriyat kaldırma işlemi başladığında kent genelini bir den hurdacılar sardı. Özellikle şehir dışından gelen hurdacılar ve şehirde geçimini sürdürmeye gayret eden Fabrikada çalışan bazı işçilerde işini gücünü bırakıp hurda toplama işine girdiler. Şehirde yaşayan Mülteciler ve şehirde yaşayan insanlar da hurda işine el atmaya başladı.

10 YILDA SATAMADIĞIM DEMİR KESİCİYİ BU YIL SATTIM
İlk başta ekserisi şehir dışından olan ve sonrasında da kentte yaşayan bazı vatandaşlarda ellerine demir kesici ve spirali alan hurda toplamaya başladı.
Şehir dışından gelen çok sayıda hurdacı aileleriyle birlikte nerede bir hafriyat bulunsa hemen hurdaları toplamaya başlıyordu. Bazı hırdavatçılarla görüştüğümüzde 20 yılda satamadığı demir kesicisini bu dönemde hurda toplayıcılarına sattığını söylüyor özellikle şarjlı spirali yetiştirmekte güçlük ektiğini söylüyordu.


DEPREM ÖNCESİ NAYLON ALANLAR NAYLON ALMAYI BIRAKTI
Kahramanmaraş başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde deprem öncesi yerde bir pet şişesi dahi bulunmazken depremde heryer Pet şişe atıkları ile doluydu. Özellikle sığınmacı olarak Kahramanmaraş’a gelen ve ikamet eden Suriyeli mülteciler Naylon, Kağıt, Demir ve alimilyum hurdalarını toplarken depremde tavan yapan demir ve alimilyumların toplanarak satılması nedeni ile naylon pet şişeler değersizleşti. Toplayıcılar toplamazken toplanıp alan Pazar yapanlar ise nalyon almadılar…

PEKİ HURDACILIĞA NEDEN RAĞBET ARTTI? NE KADAR BİR KAZANCI VARDI?
Kahramanmaraş’ta depremden sonra çalıştığı işyerinden istifa ederek hurda işine başlayan ismini vermeyen vatandaş tüm detayları şu şekilde ifade ettiler.

AYLIK 300-400 KAZANÇ
Depremin ilk sürecinde 4-5 ay oldukça iyi bir kazanç sağlandığını belirten Hurdacı, O hızlı dönemlerde rahat 1-2 ton topluyorduk. Kilogramı 5-6 liraya o dönemde satıyorduk. Genelde 1 tonun, bir buçuk tonun altına düşmüyorduk. Oda günde en az 6 bin lira civarında bir kazanç oluyordu. Geneli 10 binden hesap edersek aylık 300-400 bin lira bir kazanç oluyordu. Bu yıkımın en yoğun olduğu dönemlerdi. Tapi pikabı olanlar daha iyi kazandı.”
Derken Kahramanmaraş’ta hurda toplama merkezlerinde de büyük bir yoğunluğun yaşandığını tır tır diğer illere geri dönüşüm için gönderildiğini ifade ediyor.

Kahramanmaraş'ta ​​​​​​​Kadınlara Özel Doğa Gezisi Kahramanmaraş'ta ​​​​​​​Kadınlara Özel Doğa Gezisi

DEMİRİN KİLOGRAMI 9, BAKIRIN 180 TL
Şu an yıkımlarda yavaş yavaş sona yaklaşıldığını belirten Hurdacı, “Şu an hurdanın fiyatının daha da yükseldi. 9 liraya demirin hurdasını satıyoruz. Alüminyumun hurdasını 35 TL’ye bakırın hurdasını da  180 TL’ye satıyoruz. Birkaç ay önce hemen hemen 100 kilogram civarında da yani 18 bin TL’lik bakır hurdası satabiliyorduk. Bazıları haftada da bulabiliyordu. Geçtiğimiz en yoğun dönemde iyi çalışan özellikle ilk altın günlerinde 400 bin lira gibi aylık kazanç sağlanabiliyordu. Pikabı olanlar kat kat fazlasını kazandı. Yani depremden buyana bir hurdacı milyonlarca gelir elde ettiler” diye kaydetti.

BÜYÜK PARA AKIŞINI GÖRENLER BURAYA HURDAYA GELDİ
Diğer illerden de çok sayıda vatandaşın hurda toplamak için Kahramanmaraş’a ve diğer deprem bölgesine akın ettiklerini belirten vatandaş, buralarda büyük bir para akışı olduğunu gördüklerini ifade ediyor. Bazı hırsızlıklarında olduğunu daha çok dışarıdan gelenlerin bunu yaptığını söylüyor. Ayrıca vatandaşlar tarafından da hurdacılara çok büyük tepkilerinin olduğunu

MİNİK YÜREKLER ŞEHİT AİLELERİ YARARINA KERMES AÇTI
Kahramanmaraş’ta Şehit Yusuf Çavuş İlkokulu öğrencileri, ailelerin yardımıyla şehit aileleri yararına kermes açtı.
Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde, bir üs noktasına sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan 9 Kahraman askerimizin Şehit olması ile Kahramanmaraş Onikişubat Şehit Yusuf Çavuş İlkokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu Kermes’e Okul Yönetimi, veliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Okulda eğitim-öğretim gören minik yürekler, son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle şehit ailelerinin yanında olduklarını hissettirmek için okulda ailelerinin yardımıyla kermes açtı. Alışveriş yapan öğrenciler topladıkları paraları şehit ailelerine bağışlayacak. Veliler şehit aileleri için böyle bir kermes açtıklarını söylerken, öğrenciler ise şehit aileleri için kermes açtıklarını çok mutlu olduklarını ifade etti.

Editör: ATİLLA ŞAKACI