Ekonomik Sıkıntılar ve İş Kaybı

Esnaflar, konteyner çarşıda deprem sonrası ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve işlerinin eskiye oranla çok azaldığını ifade ettiler.

Konteyner çarşıda Saat dükkanı işleten Ali Karataş yaşadıkları sıkıntıları şöyle ifade etti.

Ekran Görüntüsü 2024 07 03 142843"Şuan işlerimiz çok durgun. Deprem öncesi işlerimiz iyiydi, ancak deprem sonrası esnafın işleri kötüye gitti. Yüzde hesap yaparsak, depremden önce işlerimiz yüzde yüz ise şimdi yüzde 10’a düştü. Eski işlerimiz yok. Depremde şehrin yarısı vefat etti. Diğer yarısı ise şehir dışına gitti. Şehirde insan kalmadı, eski çarşı yok artık. Depremde dükkanları yıkılmayan esnafın işleri iyi ama biz işyerlerimizi kaybettik. Konteyner çarşıda dükkanımızı birçok vatandaş bulamıyor. Bazı günler siftah bile yapamıyoruz. Şehrin merkezinde olmamıza rağmen deprem sonrası işlerimiz yok. Esnaf zor durumda, Allah bu zor dönemde bütün esnafların yardımcısı olsun."

Ekran Görüntüsü 2024 07 03 143201Optik dükkan işletmecisi Veli Köse ise konteyner çarşıdaki koşulların zorluğuna dikkat çekti:

"Depremden önce buralar yoğundu, insan yoğunluğu daha fazlaydı. Düzen vardı, yolumuz ve kaldırımlarımız daha iyiydi. Bu yüzden işlerimiz depremden önce daha iyiydi. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonra ticari faaliyetler sakinleşti. Konteyner çarşıda esnaf olmak çok zor. Konteyner içi çok sıcak oluyor. Zemini düzgün olmadığı için sürekli bir şeyler dökülüyor, konteyner sallanıyor, ürünlerimiz düşüyor. Mağaza gibi değil burası, konteynerda ürün satmak çok zor. Ne zaman dükkanlarımıza geçeriz bilmiyoruz, herkes farklı tarihler veriyor. Ben, 1-2 yıla çarşının eski görünümünü kazanacağını ve dükkanlarımıza geçeceğimizi düşünüyorum."

Şule Kirişci'nin ilk Kitabı "Yazıyla Kalanlar" Kitapseverlerle Buluştu! Şule Kirişci'nin ilk Kitabı "Yazıyla Kalanlar" Kitapseverlerle Buluştu!

Ekran Görüntüsü 2024 07 03 143021Takı mağazası işletmecisi Aziz Yeninar’da benzer sıkıntılardan bahsetti:

"Deprem öncesi ve sonrası işlerimiz arasında ciddi bir azalma var. Ekonomi ile alakalı bir durum. Deprem öncesi işlerimiz de çok iyi değildi ama şimdi daha da kötü. Durum ne gösterecek, şartlar ne olacak bilemiyoruz. İşlerimiz kötü durumda, ne zaman dükkanımıza geçeceğimizi bilmiyoruz. Çalışmaları hızla ilerliyor ama 4-5 yıl daha konteyner çarşıda esnaflık yapacağız gibi görünüyor. Kahramanmaraş’ın deprem öncesi haline dönmesi 10 yılı bulur diye tahmin ediyorum. Konteyner çarşıda esnaf olmak ve ticari faaliyet yürütmek çok zor. Esnaf olmanın mükemmel bir zorluğu var. Müşterilerimiz dükkanımıza girdiğinde konteyner sallanıyor ve bu da müşterilerimizi rahatsız ediyor. Güvenlik sorunlarımız var, konteynerda kamera ve alarm bir şey ifade etmiyor. En kısa zamanda kendi işyerlerimize geçmeyi umuyoruz."

Konteyner çarşıda esnaflar, deprem sonrası yaşadıkları zorlukları anlatırken, geleceğe dair umutlarını da dile getirdiler. Her ne kadar zor durumda olsalar da, yeniden dükkanlarına kavuşmayı ve eski işlerini geri kazanmayı dört gözle bekliyorlar.

Muhabir: MURAT KUŞCU