Depremin Yarattığı Travma ve Toplumsal Etkiler

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin yıldönümü dolayısıyla, Psikolog Zeynep Sandaloğlu, depremin psikolojik etkileri ve travmaları üzerine konuştu. Sandaloğlu, depremin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik etkilerinin de büyük olduğunu vurgulayarak, bu tür travmaların kişilerde çeşitli duygusal tepkilere neden olduğunu belirtti.

Bireysel ve Toplumsal Travmalar

Sandaloğlu, "6 Şubat depremleriyle birlikte yaşadığımız travma, sadece bireysel değil, aynı zamanda tüm toplumu etkiledi. Depremin ardından insanlar, kendi içlerine kapanabilir, irtibat kurmaktan kaçınabilir veya tam tersi bir vurdumduymazlık yaşayabilirler. Toplumsal travmalarda, bireylerin tepkileri de farklılık gösterebilir" dedi. Özellikle aile üyelerini kaybedenlerin, yaşadıkları hayatın bir parçasını kaybetmiş gibi hissettiklerini dile getiren Sandaloğlu, "Ait olduğunuz bir hayatı kaybetmek, kaybedilen yakınlarınızla birlikte ait olduğunuz düzeni de kaybetmek anlamına gelir. Bu, ölümün kendisi kadar korkutucu bir durum olabilir. Sandaloğlu, depremin yarattığı ortak kaygıların, toplumun bütününü etkilediğini belirterek, "Deprem sonrası karın yağması, kışın gelmesi gibi olaylar, insanların bu tür doğal olaylara karşı duydukları korkuları tetikleyebilir. Toplumun bu konuda ortak bir endişe yaşaması oldukça doğaldır" ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 02 05 At 12.26.20 (1)Çocuklarda Görülen Sorunlar

Deprem sonrasında özellikle çocuklarda görülen uyku problemleri, altına kaçırma sorunları, tek başına uyuyamama gibi sorunlara dikkat çeken Sandaloğlu, bu tür durumların çocuklar için psikolojik destek alınarak çözümlenebileceğini belirtti.

Yetişkinlerde ve Çiftlerde Etkiler

Depremin, yetişkinlerde ve çiftlerde ilişkileri etkileyebileceğini ifade eden Sandaloğlu, dayanışma ve birbirine destek olmanın bu süreçte önemli olduğunu dile getirdi. Ancak, bu süreci atlatamayanların, kendilerini ifade edemeyenlerin ilişkilerinde zorlanabileceğini vurguladı.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Terapiler

Sandaloğlu, deprem sonrasında travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerin travma terapilerinden faydalanabileceğini belirtti. EMDR terapisi, travmaların yeniden işlenmesi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi yöntemlerin etkili olabileceğini ifade etti.

6 Şubat'ı Anlamak ve Yeniden Hayata Tutunmak

6 Şubat'ın, depremin yaşandığı günlerde sevdiklerini kaybedenler için özel bir anlam taşıdığını ifade eden Sandaloğlu, "Depremin yarattığı acıyı kabul etmek zaman alabilir, ancak bu süreci atlatmak ve hayata devam etmek mümkündür. Dayanışma, ortak acıyı paylaşmak, yaşananları kabullenmek, yeni bir anlam bulma çabası, bu süreçte önemli adımlardır" dedi. 6 Şubat'ın, depremin mağdurlarını anma ve sevdiklerine dua etme günü olduğunu belirten Sandaloğlu, özellikle mezar ziyaretlerinin, görevleri yerine getirmenin bu süreçte insanlara iyi gelebileceğini ifade etti. Depremin yarattığı travmanın, bireyin kendini unutturmasına neden olduğunu dile getiren Sandaloğlu, terapilerle kişinin yaşadığı deneyime farklı bir bakış açısı kazandırarak kendini hatırlamasını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. Son olarak, Zeynep Sandaloğlu, depremin yarattığı acıyı kabul etmenin ve zamanla bu süreci aşmanın mümkün olduğunu belirterek, dayanışma, destek almak ve hayata yeni bir anlam katma çabasının, bu acıları hafifletmeye yardımcı olabileceğini ifade etti.

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK