6 Şubat depremleri sonrasında etkilenen 11 ilin içme suyu mikrobiyolojik kalitesi, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan analizlerle incelendi. İlk sonuçlara göre, su kalitesinde olumlu gelişmeler yaşandığı belirlendi.
Prof. Dr. Işıl Var'ın Çalışması: Deprem Bölgelerinde Geniş Kapsamlı Numune Toplama
Depremin etkilediği bölgelerdeki su kalitesini araştırmak amacıyla başlatılan çalışmada, ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarından destek alarak geniş kapsamlı bir numune toplama süreci başlattı.
Deprem Sonrası Su Kirliliği ve İlk Sonuçlar
Prof. Dr. Var'ın açıklamalarına göre, Adana, Gaziantep, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan alınan su numunelerinin büyük çoğunluğu temiz çıktı. Ancak, Adana'nın Seyhan ve Çukurova ilçelerinde, Diyarbakır'da Hz. Süleyman Camisi çevresindeki suların mikrobiyolojik açıdan kirli olduğu tespit edildi.
Uyarı: Su Kirliliği E.coli Bakterisi Riskini Taşıyor
Prof. Dr. Var, su kirliliğinin özellikle E.coli bakterisinin görülmesi durumunda çocuk ve yaşlılarda ölüme neden olabilecek risklere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Editör: ATİLLA ŞAKACI