Son Günlerde Gazetecilerin, Sosyal Medyacıların ve İnternet haberciliği yapan herkesin dilinde olan TBMM Gündemindeki Yasanın neye gebe olduğu…
'Dezenformasyonla mücadele yasası' ile neler değişecek?
İnternet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesiz haber sitesi kalmayacak gibi gündem konuları var ortalıkta…
Zaman zaman bu gibi konuları işitiyoruz.
İnternet medyasının ve sosyal ağların yaygınlaşması yeni potansiyeller kadar hak ihlallerini ve suistimalleri de beraberinde getiriyor.
Bunların önüne geçmek için de "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hazırlandığını şehrin Milletvekillerinden öğreniyoruz.
TBMM’de 2-3 gün önce AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, dijital mecralara yönelik uluslararası örnekleri de inceleyerek toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak detaylı bir kanun teklifi hazırlamaya çalıştıklarını belirtti.
Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulunda. TBMM Genel Kurulunda, "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bir basın mensubunun, düzenlemenin 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçunu içeren 29. maddesinin konusu olamayacağını ifade eden Özdemir, Türkiye'de haber yapan bir basın mensubunun, bilerek ve isteyerek yalan haber yapması durumunda itibarının zarar göreceğini söyledi.
Bu yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamıyordu.
Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak.
Yayılan içerik derhal ortadan kaldırılabilecek
Bir içerik için verilen kaldırma kararı, içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak.