Kahramanmaraş usulü Ekşili Aya Sulusu tarifi
Ekşili Aya Sulusu (Kahramanmaraş Yöresel Yemeği)
Malzemeler:
400 gr yağsız kıyma
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
1,5-2 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Pul biber
1-2 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Limon suyu
Sumak ekşisi (ya da limon suyu, sumak ekşisi yoksa)
Yapılışı:
Kahramanmaraş mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Ekşili Aya Sulusu, hem kolay hem de oldukça lezzetli bir yemektir. İşte tarifi:
Öncelikle kıymayı bir kaba alıp, damak tadımıza göre tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Ardından nohut büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlıyoruz. Etlerin yapışmaması için üzerine un serpilmiş bir tepsiye diziyoruz. Un, yemeğimize kıvam verecek ve etlerin birbirine yapışmamasını sağlayacaktır.Bu aşamada limon sıkarak ellerini limon suyuna batırıp etleri yuvarlardı. Ben de aynı şekilde, parmaklarımı hafifçe limon suyuna batırarak etleri yuvarlıyorum, böylece ellerime yapışmaz. Artan limon suyunu ise sonrasında yemeğe ekleyeceğiz.
Etleri yuvarladıktan sonra, bir tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşene kadar kavrulunca, üzerine salça, karabiber ve pul biberi ekliyoruz. Ardından etleri de tencereye ilave edip birkaç dakika daha kavuruyoruz. Etlerin ezilmemesine dikkat ederek, unun tencereye yapışıp yanmaması için dikkatli olmalıyız.
Son olarak, kaynamış suyu, tuzu ve haşlanmış nohutları tencereye ekleyip karıştırıyoruz. 20-25 dakika kadar kaynattıktan sonra, yemeğimizin ekşisini damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Sumak ekşisi ya da limon suyu kullanabiliriz. 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz.
Yemeğimizi biraz dinlendirdikten sonra, yanında pilav ile birlikte servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun!