Evde egzersiz yapmanın, kas kütlesi ve gücünün yeniden kazanılmasına katkı sağladığını belirten SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emre Kurtgil, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Fiziksel Hareketsizlik ve Sağlık İlişkisi

Dünya genelinde yaşam kayıpları risk faktörleri arasında dördüncü sırada bulunan fiziksel hareketsizlik, birçok yaygın hastalığın temel nedenlerinden biri olan obezitenin ana tetikleyicilerinden biridir. Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, "Şeker (diyabet), tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kireçlenme, kemik erimesi (osteoporoz), kan yağlarında yükselme (hiperlipidemi) gibi pek çok hastalıkta yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Evde Egzersiz Programının Rolü

Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, iyileşme ve rehabilitasyon sürecinde fizik tedavinin temelini oluşturduğunu vurgulayarak, "Ancak en iyi sonuca ulaşmak için evde egzersiz gibi tamamlayıcı programlar da büyük bir önem taşır" dedi.

Egzersizde Süreklilik ve Sağlığın Korunması

"Egzersiz yapmayı sürdürmezseniz, dolaşım yavaşlar, iltihaplanma tekrarlar, kas kütlesi ve gücünde hızlı kayıplar olur" diyen Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, düzenli egzersizin kas atrofisini önlediğini ve kas kütlesini artırdığını belirtti.

6 Ay Ömür Biçilen Adam, Antalya’da Hayata Tutundu 6 Ay Ömür Biçilen Adam, Antalya’da Hayata Tutundu

Günlük Fiziksel Aktivite Önerileri

Günde en az 30 dakika fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, günlük ev işleri yapma, çiçek sulama, evcil hayvan bakımı, enstrüman çalma, dans etme gibi aktivitelerin sağlıklı yaşam için uygun olduğunu söyledi.

Pratik Egzersiz Önerileri

Evde yapılabilecek pratik egzersizleri paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, bu egzersizler aracılığıyla kas gücünü, dengeyi ve hareketliliği artırmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Fizik Tedavinin Getirdiği Faydalar

Son olarak, fizik tedaviyle elde edilen tedavi sonuçlarına değinen Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, kan ve lenf dolaşımının artması, inflamasyonun azalması, kas gücünün geri kazanılması, fonksiyonel becerilerin yeniden kazanılması gibi önemli sağlık kazanımlarının elde edildiğini belirtti.

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK