Gerek Kitle iletişim araçları olsun gerek spor salonları olsun gerek sokakta olsun mesele spor, diyet gibi konularsa herkesin kendince fikirlerini ve önerlilerini duyarsınız. Bu konuşulanlardan kimi gerçekten iyi bir araştırma ve kaynağa dayandığı gibi maalesef kimileri de hiçbir ilmi geçerliliği olmayan mesnetsiz kulaktan dolma, bilgi niteliği bile taşımayan, tabiri caizse spor hurafeleridir. Sizin bunlardan hangisine denk geldiğinizi bilemesem de burada yazdığım hurafelerin birçoğunu duyduğunuza, uyguladığınıza, belki de tavsiye verdiğinize eminim. İşte size mutlaka duyduğunuz kim bilir ve belki de inandığınız on sekiz adet hurafeler dizini:
Vücut geliştirme ile yağlarımızı kasa çeviririz hurafesi Diyette karbonhidratı tamamen keselim çünkü karbonhidratların hepsi yağ yapar hurafesi Diyette yağları sıfırlayalım çünkü yağlar da kötüdür hurafesi Kilo vermem lazım, 1-2 saat kardiyo yapayım hurafesi Spor yapıyoruz, proteine yüklenelim hurafesi Yağ yakıcı alalım, rahat rahat veririz kiloları hurafesi Çok zayıfım, önüme geleni yiyeyim de kilo alayım hurafesi Çok kiloluyum, çok az yiyeyim de kilo vereyim hurafesi Ağırlık çalışmayayım, boyumun uzaması durur hurafesi. Kadınlar için: Ağırlık çalışmayayım, erkek gibi görünmek istemiyorum hurafesi Protein tozu alayım da hemen gelişeyim hurafesi Bir süre spor/diyet yapayım, istediğim vücuda ulaşınca bırakırım yanılgısı Bacakları çalıştırmaya gerek yok zaten pantolondan görünmüyor yanılgısı Diyet bisküviler ile zayıflanır hurafesi Vücut geliştime yapma bırakınca kasların sarkar hurafesi . Ben bu resimdeki iri adamlar kadar şişmek istemiyorum, Fight Club'daki Brad Pitt gibi olsam yeter yanılgısı Çok yoğun karın çalışayım, mekik çekeyim ki six-packler çıksın hurafesi Biraz kalçadan yağ vereyim, şu hareketle de göbeğimi eriteyim hurafesi Gelin bu mitleri çürütelim.
1.Vücut geliştirme ile yağlarımızı kasa çeviririz hurafesi Arkadaşlar o kadar madde arasından en başa bu hurafeyi koymak istedim. Maalesef halkımızın çoğu böyle yanlış bir kanıya sahip. Şişman olmanın bu sporda iyi bir şey olduğunu, spora gidince yağlarının zaten kaslara dönüşeceğini düşünüyor insanlar. Ama Allah aşkına, armut elmaya dönüşmez arkadaşlar. Yağ molekülünün yapı taşı ile kas molekülünün yapı taşı arasında dağlar kadar fark var. Sonuçta excel dosyasını pdf dosyasına çevirme işlemi değil bu. İşin doğrusu, önce yağlar yakılır; sonra kaslar inşaa edilir. Bu arada yeni başlayan arkadaşların kasları bir anda yüksek tempoda çalıştığı için yağ kaybedip kas kazanma bir süre aynı zamanda gerçekleşir. Bu sizi yanıltmasın, sadece 1-2 ay sürer.
Diyette karbonhidratı tamamen keselim çünkü karbonhidratların hepsi yağ yapar hurafesi Bu görüş son yıllarda spor dünyasını sarmaya başladı. Özellikle lahmacun en sağlıklı besindir, aslanlar hep et yer kaslıdır, bakın ot yiyen ineklere hepsi şişman diyen bazı doktor ünvanlı kişiler bu mantığın yayılmasında büyük rol aldılar. Basit açıklayacağım: Karbonhidratlar kompleks ve basit olarak ikiye ayrılır. Basitler kötüdür. Örnek olarak çikolata, jelibon, küp şeker vs. saf glikoz kaynaklılar ve meyve şekeri fruktoz verilebilir. Ama meyve içerdiği vitamin nedeniyle tüketilmelidir. Fruktoz, glikoz kadar kötü değildir. Kompleks olarak da kan şekerini çabuk yükseltmeyen, vücuda uzun süreli enerji veren karbonhidratlar geçerlidir. Örnek olarak: bulgur, tahıllı ekmek, yulaf, makarna... İşte sağlıklı beslenmede bunlar tüketilmelidir. Ne kadar tüketeceğiniz diyet amacınıza ve antrenman yoğunluğunuza kalmış bir şey.
(DEVAM EDECEK)