Sağlık bilişimi alanında dünyanın örnek aldığı başarılara imza atan Türkiye, HIMSS’19 Eurasia ile uluslararası arenada marka değerini yükseltmeye devam ediyor. Türkiye ve bölge ülkeler sağlık liderlerini buluşturan HIMSS’19 Eurasia, T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III ve konuk ülke Sağlık Bakanları ve Bakanlık yetkililerinin katılımı ile açıldı.
T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca:
“Türkiye, ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumuna yükselmiştir”
HIMSS’19 Eurasia’nın açılışında konuşan ve hastanelerin tüm işlemlerini yürütmek için bilgi sistemlerine ihtiyaç duyduğunu, fiziki arşivlerini dijitalleştirmeye çalıştıklarını ve filmsiz hastaneden, kağıtsız hastaneye geçmeyi hedeflediklerini söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Hastanelerimiz burada bir örneğini göreceğimiz “dijital hastane” olma uğraşı veriyor. Süreç burada durmayacak; bir adım sonra “akıllı hastane” olmak için çaba harcayacaklar ve hatta yapay zeka taşıyan sistemler talep edecekler” dedi.
Bilişimin kullanılmasının sağlık yönetimini ve sağlık hizmet sunumunu tamamen değiştirdiğini ve veriye dayalı yönetim, hasta güvenliği, hizmet kalitesi ve verimlilik arayışlarının hayat bulduğunu ifade eden Koca, “Ülkemizin bu alanda göstermiş olduğu ilerleme, birçok yönüyle dünyaya örnek olabilecek mahiyettedir. Sağlık Bakanlığı olarak bu tür çalışmalara hem önder hem de destek olmaktayız. Ülkemizin Hastane Bilgi Yönetim Sistemlerinde ulaştığı nokta, belli standartlar çerçevesinde ancak rekabete açık olarak hastanelerde yürütülen projeler ve tecrübelerin sonucudur. Şu anda tamamen yerli diyebileceğimiz pek çok sağlık yazılımına sahip bir ülke olmakla övünebiliyoruz” diye konuştu.
Vatandaşların tamamının sağlık verilerini saklayabilecek, işleyebilecek ve paylaşabilecek düzeye erişildiğini ve bunu insanların sağlığını geliştirmek, doğru sağlık politikaları oluşturabilmek ve sağlık harcamalarını optimum seviye tutmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hastanelerimiz, bilgi sistemlerinden sadece idari ve mali amaçlar için değil, sağlık hizmet kalitesini artırmak için yararlanır hale gelmiştir. Bu düzeyi ölçmek için de Bakanlık olarak HIMSS’in EMRAM ve O-EMRAM gibi modellerini kullanmayı tercih ettik. Burada birinci amacımız, hastanelerimizin sağlık hizmet kalitesine bilgi ve teknolojiyi ne kadar etkin kullandıklarını ölçmek ve yeni hedeflerle bu düzeyi yükseltmek oldu. İkinci amacımız ise, ülkemizin elde ettiği başarıları uluslararası arenada göstermek ve tanıtmaktır. Bu sayede sadece sağlık hizmet sunumunda değil, bilgi ve teknolojinin kullanımında da ülkemizin bölgesinde örnek olarak gösterileceğine inanıyoruz.
Düzenlenen bu kongrede, ülkemizin geldiği düzeyi sizlerle birlikte müşahede etmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Geldiğimiz noktayı sayılarla ifade edecek olursak, HIMSS EMRAM kriterlerine göre Seviye 6 hastane sayımız 167, Seviye 7 yani tam dijital hastane sayımız ise 3’e ulaşmıştır. Ayrıca ilk defa bu yıl uygulamaya başladığımız bir uygulama ile Seviye 6 olan Ağız ve Diş Sağlığı Hastane sayımız da 7’ye yükselmiştir. Tüm bu sayıların artacağına olan inancım tamdır. Bu vesileyle, tam dijital hastane haline gelen İzmir Tire Hastanemizi, Yozgat Şehir Hastanemizi ve İzmir Ödemiş Hastanemizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu verdiğim sayılarla Türkiye, ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumuna yükselmiştir. Bakanlık olarak bundan 6 yıl önce başladığımız bu süreçte hedefimiz, hastaneleri yerli yersiz teknoloji ile donatmak değil, sağlık hizmet kalitesi ve hasta güvenliği için doğru bilgi ve teknolojinin gerektiği yerde ve en iyi şekilde kullanımını sağlamaktır.
Artık günümüzde ulusal çapta sağlık bilgi sistemlerimiz, hastanelerimizin ve aile hekimlerimizin kullandığı bilgi sistemleri ile tam entegre çalışmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili üretilen verilerin tamamını tek bir veri havuzunda depolayarak hasta mahremiyeti ilkeleri çerçevesinde kişilerin kendilerinin ve hekimlerinin erişimine açmış durumdadır. Bu veri tabanının yerel seviyede veya ülke çapındaki yönetim ve planlamalarımızda kullanılması yönündeki çabalarımız sağlık yönetişiminin güçlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.”
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:
“Bugün Avrupa Horizon 2020 çerçeve programında bir çok projenin koordinatörlüğünü yürüterek ülkemizi temsil ediyoruz”
T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS ABD işbirliği ile düzenlenen HIMSS’19 Eurasia’nın açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ‘veri’nin önemine değinerek “Sahadan ‘nasıl sağlıklı veri toplayabiliriz’e kafa yorduk. Önce veri dilini ortak hale getirmek için standardizasyon ve akreditasyon çalışmalarını sürdürerek güçlü adımlar attık. Sektörü daha kapsamlı bir şekilde regüle ettik. Kurumsal kapasitemizi güçlendirdik” diye konuştu.
Veriyi daha güçlü politikalarını tetikleyicisine dönüştürmek için kapsamlı ve büyük projesi olan ve bugün dünyaya iftiharla anlatılan e-nabız kişisel sağlık platformunu kurduklarını kaydeden Birinci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vatandaşa hizmet verirken bürokrasiyi nasıl azaltabiliriz diye düşündük ve e-rapor sistemini kurduk. Bir çok proje ve vizyoner yaklaşımla ülkemiz adına güçlü bir ekosimtemi oluşturduk. Oluşan büyük veriden gelecek projeksiyonu yapmak için Sina’yi kurduk. Dünyada yapay zeka destekli ilk karar destek sistemini geliştirmekten kıvanç duyuyoruz. Başka ülkelerin kurmak için büyük meblağlar harcadığı bu sistemleri tamamen yerli kaynaklarla açık kaynak platformlarda benzerlerinden çok daha ekonomik şartlarda üretmenin sevincini yaşıyoruz. İnovasyonu sadece üniversitelere, sektöre bırakmıyoruz. Dünyanın dört bir yanında etkinliklere katılıp vizyonumuzu genişletiyoruz, projeler hazırlıyoruz. Bugün Avrupa Horizon 2020 çerçeve programında bir çok projenin koordinatörlüğünü yürüterek ülkemizi temsil ediyoruz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan işte bu vizyonun ürünüdür. Bu vizyonla 5 sene içerisinde 160’dan fazla hastanemiz seviye 6 derecesine layık görüldü. Bu vizyonla Avrupa’nın en çok seviye 7 hastanesi olan ülkesi olduk. Şehir hastaneleri atılımımızla artık hastaneleri dijitalleştirmiyor, bilakis dijital hastaneler inşa ediyoruz. Bu vizyonla sağlık turizminde dünyada dikkat çeken ülkeler arasındayız. Bugün bölgenin sağlık bilişim üssü olma hedefiyle ilerliyoruz.”
HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III:
“Türkiye Avrupa düzeyinde erişilmez bir noktaya geldi”
HIMSS kapsamında Türkiye ile olağanüstü bir işbirliği kurulduğunu söyleyen HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III, “Türkiye hastanelerinde dijitalleşme başarısı ile Avrupa düzeyinde erişilmez bir noktaya geldi. Dünyanın her yerinde her bir birey farklı şekillerde farklı yerlerde sağlık hizmeti alma imkanına sahip ama ihtiyaç duydukları hekimlere her an erişemiyor. Ayrıca bilgi kullanımı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Sağlık ekosisteminin yeniden yapılanması için bilgi ve teknolojinin kullanılması gerekiyor” diye konuştu. Uluslararası düzeyde genişleme strateji ile 796 milyondan fazla birey kliniklere ve hastaneler gittiğinde HIMSS modellerinin kullanıldığı sistemlerden hizmet aldığını ifade eden Harold F. Wolf III, “Türkiye’de bu alandaki politikalar sayesinde sağlıkta dijitalleşme konusunda inanılmaz bir büyüme ve gelişme gördük” dedi.
HIMSS’19 Eurasia zengin konferans içeriği ile dikkat çekiyor
Geleceğin teknolojileri hayatımızı nasıl değiştirecek? Sağlıkta yapay zekanın geniş çaplı kullanımına hazır mıyız? Birbirleri ile ve sistemlerle bağlantılı araçlar ve iletişim ağları sağlığı nereye taşıyacak? HIMSS olgunluk modelleri hangi kuruma nasıl katkılar sağlar? Bakım ve hizmet süreçlerinde bilişimin sağlayacağı avantajlar neler? Sağlık teknolojilerinin geleceği, siber güvenlik, blokchain, veri güvenliği gibi zengin konferans içeriği ile dikkat çeken HIMSS’19 Eurasia, 1 Kasım Cuma gününe kadar devam edecek.