Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi köşe yazarı Tamer Üstüner, bugün ki köşe yazısında İstiklal Üniversitesini gündeme aldı.
İstiklal üniversitesi kampüsünü arıyor (1)
Bu üniversite, 09/05/2018 tarih ve 7141 sayılı kanunla Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Öncelikle Kahramanmaraşlı hemşerilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üniversitemizin kurucu rektörü Prof.Dr. Sami ÖZGÜL ve ekibine, Rektör yardımcıları Prof.Dr. Adnan KÜÇÜKÖNDER ve Prof.Dr. Nuri KAHVECİ’ye hayırlı olsun ve başarı dileklerimi sunarım.
Onaylanan kanunda, ilimizin yeni üniversitesinin bölümleri, niteliği ve yapısı şu şekilde;
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
EK MADDE 190-Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.
Bu Üniversite;
a) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı Elbistan Teknoloji Fakültesinin adı ile bağlantısının değiştirilmesi ile oluşturularak Rektörlüğe bağlanan Elbistan Mühendislik Fakültesi, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesinden,
b) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Elbistan Meslek Yüksekokulu ve Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan,
c) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden,
oluşur.
Bu Kanunla kurulan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine bağlanan yükseköğretim birimlerinin teşkilatı, mevcut kadroları ve pozisyonları ile birlikte personeli, bu birimlerle ilgili yılı bütçe ödenekleri, bütçedeki ödeneklerin tahakkuka bağlanma yetkisi, bina ve tesisleri, her türlü araç ve gereci, malzeme, döşeme, demirbaş ve taşıtları ile birlikte her türlü taşınır malları başka bir işleme gerek kalmaksızın Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine devredilmiş sayılır. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bağlanan birimlere Maliye Bakanlığınca tahsis edilmiş olan veya fiilen bunların kullanımında bulunanlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın ve tahsis amacında kullanılmak üzere Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine tahsis edilmiş sayılır.
Evet Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi şehrimize ve vatanımıza hayırlı uğurlu olsun. Yasa ve kanunla üniversite kurulunca tüm sorunlar bitmiş olmuyor asıl sancılı süreç sonrasında başlıyor. Halkımız bir defa bu bilince sahip çıkmalı. Çünkü bu süreçte her şey üniversite rektörlüğüne bırakılırsa büyük hata ve zaman kaybı yaşanır. Bu nedenle İstiklal üniversitesinin şu an en önemli sorunu uygun bir kampüs alanın belirlenmesi… Bu sorunun çözümünde eminim Valimiz, Belediye başkanlarımız ve diğer STK’lar ve ilgili komisyonlar iyi niyetle bu sorunun çözümünde sayın rektörümüzün yanında yer alıyor.
İstiklal üniversitesi kampüs alanın belirlenmesi için kurulan komisyonlarda, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı başkanlığında kurulan Üst komisyonda (Vali, Rektör, Belediye Başkanı) bulunmakta, Alt Yapı komisyonunda ise Üniversite Yapı işleri daire başkanlığı, Belediye şehir planlama dairesi başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü görevlendirilmiştir. Bu kurulan komisyonlara ulvi görevlerinde kolaylıklar dilerim.
Kampüs alanı belirlenirken özellikle o alanın artı yönleri ve eksi yönleri neler iyice etüd edilmelidir. Bu kampüs alanı öğrencilerin ve personelin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilme potansiyeli nedir? Şehrin alt yapı ve üst yapı özelliklerine hangi boyutta ve nasıl etki yapabilir? Buna benzer soruların yanıtları iyi analiz edilmelidir.
Şunu gayet normal karşılıyoruz her ilçe belediye başkanı, siyasiler, STK’lar ve halk doğal olarak kendi ilçesine bir Meslek Yüksekokulu, Fakülte hatta üniversite kurulmasını çok ister. Her ilçe standardı bırakın Fakülteyi! Meslek Yüksekokulu standardında bile değil…Türkiye genelinde ilçelere açılmış ama birkaç yıl sonra öğrenciler rağbet etmediğinden dolayı kapatılmış onlarca Meslek Yüksekokullarıyla dolu örnekler var. Fakülte kurulurken de bazı standartlar aranır…Mesela bazı ilçelerimize açılmış ama öğrenci tercih etmediğinden öğretim faaliyeti askıda olan fakülte örneklerimizde mevcuttur. Ancak bunlara şunu hatırlatmak da bizlerin görevi; Üniversite kurulurken kampüs alanları için çok yönlü etüd edilmeli, kurulan yerin ulaşım kolaylığı, Karayolu, Demiryolu ve Havayolu ulaşım imkanı, Şehrin sosyal zenginliği, büyük alış veriş merkezleri, Sinema ve Tiyatro salonları, Fuar alanları, Sosyal aktivite merkezleri, üniversitenin konforlu ve modern Fakülte binaları, Yurt ve barınma imkanları, doğal güzelliği, kampüs alanın hava kirliliği, çevre kirliliği gibi olumsuz etkilerden uzak olması gibi bir çok özellikleri iyi analiz etmek gerekir…
Kampüs sorunu kuruluş aşamasında karşılaşılan olağan ve çok önemli sorunlardan biridir. Ancak bu sorunun çözümünde üniversite yönetimini yalnız bırakmamak gerekir. Kampüs aşaması Üniversitelerin kurulması aşamasında çözülmesi en güç sorunlardan bir tanesidir ancak Valilik, yerel yönetimler, iş insanları, STK ve halk el ele verdiğinde bu sorunun çözülmesinde güç birliği sağlandığında aslında zor gibi görülen sorunun ne kadar kolay çözüldüğüne şahit olacağız. Kahramanmaraş’ın coğrafik konumu gereği bazı kurumların şehir dışında olması gerekir. Bunların başında askeri kışlalar yer almaktadır. 15 Temmuz darbe sonrası askeri kışlalar birçok ilde şehir merkezlerden kırsala taşınmıştır. Bu uygulamada başta reisi cumhur, yönetim, TSK ve halk hemfikirdir. Kahramanmaraş’ta Askeri kışla (Gazi Kışlası) İstiklal üniversitesi için gayet güzel kampüs alanı olabilir.
Diğer kampüs seçeneği, Kılavuzlu barajının batı tarafında Orman Bölge müdürlüğüne ait alanda olabilir, aslında göl ve orman manzarası insan psikolojisi üzerine pozitif etki yaptığını düşünürsek ideal bir yer olarak düşünülebilir. Orman Bölge müdürümüzü tanıdığım kadarıyla söyleyim pozitif insan, üzerine düşen neyse yapacaklarından eminim.
Kahramanmaraş Hasancıklı mahallesinde Büyükşehir belediyesince mezarlık alan yeri de aslında nehir ve orman manzaralı yer, (Orman Bölge müdürlüğüne ait yer) burasıda kampüs alanı için uygun yerler arasında gösterilebilir.
Dulkadiroğlu belediye başkanın önerdiği Kapı çam sahasında veya mevcut Karacasu kampüs alanında da kurulabilir, ancak Karacasu kampüsü ile ilgili bir sorun var. KSÜ, Jeoloji mühendisliği bölüm başkanından alınan bilgiyi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Dr.Öğr.Üyesi KOP’un bu sahada yaptığı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmam faydalı olacak. Gölbaşı-Türkoğlu segmenti iki yönden çok riskli (Karacasu kampüsü), Birinci risk; deprem üretecek en ciddi sismik boşluk, 7 ve üzeri deprem yaklaşık 506 yıldır meydana gelmemiş ve burada yüksek oranda enerji sıkışması mevcut. İkinci risk önerilen Karacasu kampüs alanı civarında alüvyonal birimlerin olmasıdır. Yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu ve tutturulmamış taneli genç birimlerin bulunduğu bu alan civarında depremdeki sarsıntı ile birlikte zeminde sıvılaşmaların gözlenmesi olasıdır. Bu kampüs alanı Doğu Anadolu Fay zonu, Gölbaşı-Türkoğlu segmentinin geçtiği bölge olması nedeniyle burayı riskli kılmaktadır. Bu teknik bilgiler doğrultusunda Kahramanmaraş’ın kuzey ve batı bölgeleri risksiz diyebiliriz.
Kahramanmaraş ilçelerin Kampüs potansiyelini uzmanlarından aldığımız teknik bilgiler ışığında pozitif ve negatif yönlerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz…