6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki 2 büyük deprem sonrası 11 ilde binlerce yıkım ve can kayıplarının yaşanmasına neden olmuştu. Milyonlarca kişinin evinden, topraklarından kopmasına neden olan felaketle ilgili analiz yapan Japon bilim insanları, araştırmanın sonuna geldi. 9 saat arayla gerçekleşen 2 depremin çok nadiren yaşandığına dikkat çeken Japon uzmanlar, böylesi depreme hiçbir yerde tanık olmadıklarını ve Japonya’nın bile böyle bir depreme dayanamayacağını vurguladı.
'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremler üzerinde bölgeyi mercek altına alan bilim insanları; yapı hasarları, zemin incelemesi, yapı dinamiği ve deprem davranışı gibi konularda saha araştırması yaptı. Aylardır çalışmalarını sürdüren akademisyenler, ağır yıkımın hassas yapı ve yumuşak zeminden kaynaklı olduğunu vurguladı. Son verileri de inceleyen bilim insanları, 6 Şubat depremlerinin Türkiye'deki en büyük ve en şiddetli depremler olduğunun altını çizdi. Uzman isimler aynı zamanda farklı fay hatlarında kırılmaların meydana geldiği ve 9 saat arayla gerçekleşen 2 büyük depremin çok nadiren yaşandığına da dikkat çekti.
Nadir bir deprem olduğu vurgulandı
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin 9 saatlik bir zaman farkıyla meydana gelmesi nedeniyle son derece nadir bir deprem olduğuna dikkat çeken Japon bilim uzmanları Hassas yapılar ve yumuşak zemin, depremde çok büyük hasara neden olduğunu ifade etti.
Japonya’da büyük depremler neden az hasarla atlatılıyor?
Japon bilim insanı Prof. Dr. Kaneda, Japonya'daki büyük depremlerin az hasarla atlatılmasını şu sözlerle açıkladı: “Japonya'da birçok deprem yaşamış biri olarak, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi dahil çeşitli hazırlıklar yaptık. Örneğin, yapı standartlarına uygun yapıların inşa edilmesi, tahliye tatbikatları, tahliye merkezlerinin belirlenmesi, tsunami tahliye tatbikatları gibi çeşitli karşı tedbir ve tatbikatlar yapıyoruz."
Etkileri uzun yıllardır sürecek
Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelen depremlerin maddi ve manevi etkilerinin uzun süre süreceğini ifade eden Japon bilim insanları Artçı aktivite zamanla asalsa da şok süreleri bölgesel duruma bağlı olduğunu ve Kuzey Anadolu Fayı boyunca domino taşı gibi ilerleyen depremler için 2023 depreminin etkisinin kabaca önümüzdeki on yıl boyunca süreceğini söyledi.