Kahramanmaraş 2021 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve geleneksel hale gelen Balık Festivali’ne hazırlanıyor. 

Bu yıl, 14 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek festival Kahramanmaraş için önemli!
Kahramanmaraş yılın 12 ayı balık yetiştirilen bir şehir… 
Mezopotamya ve Anadolu kültür havzaları arasında özel bir konumda yer alan şehir zengin akarsuları, baraj göletleri ve kaynak sularıyla adından söz ettiriyor. Kilometrekareye düşen su kaynakları bakımından Türkiye’de 1’inci sırada, dünyada ise 3’üncü sırada bulunan şehir aynı zamanda barajlarıyla dikkat çekmektedir. Türkiye’nin sayılı barajlarından Menzelet, Sır, Ayvalı, Kartalkaya, Kılavuzlu barajlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların dışında, Adatepe, Merk ve Zorkun Barajları da il sınırları içerisinde yer almaktadır.
Bu barajlarda kurulan çiftliklerde yetişen alabalık ve somonlar aralarında Rusya, Katar, Hollanda, İngiltere, Azerbaycan, Kazakistan, Polonya, Almanya, Suudi Arabistan, Çin, ABD, başta olmak üzere 54 ülkeye ihraç ediliyor. İç piyasada ise Adana, Ankara, Kayseri, Osmaniye gibi çevre illere ciddi oranda satış yapılmaktadır. 
Kahramanmaraş birçok sektörde Türkiye’de lider olduğu gibi alabalık üretiminde de Türkiye’de birinci sırada, somon üretiminde ise üçüncü sırada bulunuyor. 1970’li yıllarda akarsu kenarlarındaki tesislerde amatör olarak başlayan alabalık üretimi aradan geçen yıllar içerisinde daha profesyonel olarak yapılmaya başladı. 2003 yılında Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın alabalık üretimini desteklemesiyle birlikte sektöre ilgi artmaya başladı ve kısa sürede baraj göllerinde de yeni tesisler açıldı. Şu anda il genelinde 64 tesis bulunuyor ve bu tesislerde geçen yıl yaklaşık 17 milyon ton alabalık üretimi gerçekleşmiştir.   
Yine ülkemizin en büyük, alabalık işleme tesisi Kahramanmaraş’ta bulunuyor. Örneğin, 2019 yılında 7 bin tona yakın alabalık işlenerek 3 bin 100 ton işlenmiş ürün olarak ihraç edilmiştir. Elde edilen gelir 138 milyon liradır.  Bir yıl sonra 2020 yılı itibarıyla bu rakamlar artarak, 7 bin 500 ton alabalık işlenerek 4 bin tona yakın işlenmiş alabalık ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu ihracattan elde edilen gelir ise 167 milyon liradır.
Tüm bu üretim ve işleme tesislerinde yaklaşık 4 binden fazla kişiye istihdam sağlanmaktadır. 
Ne yazık ki! 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde sektör ciddi yara aldı. Birçok alabalık ve somon üretim tesisi zarar gördü ve elektrik kesintisi nedeniyle toplu balık ölümleri gerçekleşti. Bu nedenle 2023 yılı üretimin, geçen yıla oranla %40’lık düşüş ile yaklaşık 10 milyon ton civarında olacağı belirtilmişti.  Sektör, devlet tarafından sağlanan desteklerle 2024 yılı için hem üretimde hem de ihracatta rakamları arttırarak, 20 milyon ton üretim gerçekleştirmek ve buna paralel ihracat yapılan ülke sayısını da 64’e çıkarmayı hedefliyor.
Denize kıyımız yoksa barajlarımız var!
Şimdi! deniz gibi barajlara sahip ve buna paralel alabalık ve somon üretiminde Türkiye’de söz sahibi konumda bulunan Kahramanmaraş’ta, Balık Festivali  yapılmalı mı? yapılmamalı mı? konusunda fazla söze gerek var mı? Bence sözün içeriği bu tür faaliyetlere nasıl katkı sunabiliriz? Veya festivalde eksik gördüğümüz noktalar üzerine yoğunlaşmak olmalıdır. 
Festivaller toplumda birlikteliği ve kültürel anlamda bağlayıcılığı sağlar. Şehrin adından söz ettirerek tanıtım faaliyetlerine olumlu etki eder.
Hatta sektör tek festivalle kalmayıp Kahramanmaraş’ın alabalık üretiminde söz sahibi olduğunu vurgulamak adına deprem sonrası şehrin yeniden imar ve inşası sırasında farkındalık oluşturacak projelere yer verilebilir.
Güzel günler dileğiyle…