Türkiye’de deprem araştırmaları, çeşitli kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Bu çalışmalar, özellikle Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün güncel fay hattı haritasını temel alarak gerçekleştiriliyor. Son veriler, deprem riskine karşı alınacak önlemler açısından büyük önem taşıyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı: Hangi İllerde Risk Var?
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alıyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi’nden başlayarak, kuzeydoğu yönünde Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. Bu hat, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş gibi illerden geçiyor ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile kesişiyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerindeki İller
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer fay hatları üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin merkezinden aktif fay hattı geçiyor. Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan bu fay hattı, Saros Körfezi’nden başlayarak Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu hat üzerinde Çanakkale, Gelibolu, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum ve Van gibi iller bulunuyor.
Batı Anadolu Fay Hattı: Aydın ve Çevresi
Ege Bölgesi’nde yer alan Batı Anadolu Fay Hattı, Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanıyor. Bu hat üzerinde Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir gibi yerleşim yerleri bulunuyor. Ayrıca Burdur, Acıgöl ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de aktif fay hatları mevcut.
İstanbul ve Ankara’da Diri Fay Yok
MTA’nın diri fay haritasına göre, İstanbul ve Ankara şehir merkezlerinde diri fay hattı bulunmuyor. Ancak, bu illerin yakınlarında bulunan fay hatları, olası depremler açısından risk oluşturuyor.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
MTA diri fay haritasına göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt illeri birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Yenilenmiş diri fay haritasına göre, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum illeri ikinci derece riskli bölgeler arasında.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir illeri üçüncü derece deprem riski taşıyan bölgeler olarak belirlenmiştir.
En Az Riskli Bölgeler
Türkiye Deprem Haritası’na göre, deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor. Bu bölgeler, diğer bölgelere göre daha az risk taşıyor.
Editör: SEVİLAY YUMUŞAK