Geç Neolitik Dönem'den Kalma Nadir Buluntular
Geç Neolitik Dönem'e ait en geniş höyük yerleşimlerinden biri olarak kabul edilen Domuztepe'de, iki ayrı mezarda biri bebek, diğeri ise 6-7 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir çocuk iskeleti keşfedildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin, bu buluntuların kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, "Anahtar deliği biçimindeki bir yapının temellerinin yanında biri bebek olmak üzere iki mezar bulduk. Bu bizim için büyük bir sürprizdi, çünkü Domuztepe'de mezar bulmak oldukça nadir bir durumdur," diye konuştu.
Geçmiş Kazılar ve 'Ölüm Çukuru' Keşifleri
Doç. Dr. Tekin, daha önce aynı bölgede başka bir ekip tarafından "ölüm çukuru" olarak adlandırılan bir alanda 40 civarında iskeletin bulunduğunu hatırlattı. Geç Neolitik Dönem'de bebek ve çocukların evlerin içinde ya da yakınlarına gömüldüğünü, bunun da çocukların evle olan bağlarını koparmamak amacıyla yapıldığını düşündüklerini ifade etti.
Mimari Koruma ve Benzersiz Yapılar
Tekin, kazı alanında bulunan yapılardan birinin henüz bebek olduğunu ve yanında bir mama kabı bulunduğunu belirtti. "Geç Neolitik Dönem'in sonunda Toros Dağları'nın güneyinden Musul'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada ilginç bir mimari geleneği görüyoruz. Yaklaşık dört metre çapında bir daire olan büyük yapıya 'Tholos' adı veriyoruz. Bu tür yapılar, dönemin simgelerindendir ve Türkiye'de bu yapının tek örneği elimizde bulunuyor," dedi. Tekin, yapıyı mümkün olduğunca korumaya çalıştıklarını ve benzer yapıların 1930'lu yıllarda Musul'da da bulunduğunu ekledi.
Kazı Alanının Tarihçesi
Kazı alanının sondan ikinci köy olduğunu ve M.Ö. 5800-5200 yıllarına tarihlendirildiğini belirten Tekin, bu dönemin arkeolojide "Halaf" dönemi olarak adlandırıldığını söyledi. Bulunan iskeletlerin günümüzden 7 bin 600 yıl öncesine ait olduğu ifade edildi.