Kahramanmaraş’ta Bayram Tatlısı Heyecanı
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da bayram öncesi tatlı hazırlıkları hız kazandı. Şehrin köklü mutfak kültürünün önemli lezzetlerinden biri olan "Kıvrım" tatlısı, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kadınlar, annelerinden öğrendikleri tariflerle kıvrım tatlısını yaparak bu geleneği yaşatıyor.
“Annelerimizden Öğrendik, Biz de Devam Ettiriyoruz”
Kıvrım tatlısının Maraş mutfağındaki yerini anlatan ev hanımı Aliye Karageçen, geçmişten günümüze bu tatlının aile içinde bir gelenek olduğunu belirterek, “Annelerimiz çok yapardı. Ailece toplanır, hamuru birlikte açarlardı. Biz de onlardan öğrendik, şimdi biz yapıyoruz” dedi.
Kıvrım Tatlısı Nasıl Yapılıyor?
Tatlı yapımının inceliklerini paylaşan Karageçen, “Hamuruna yumurta, süt, sıvı yağ ve tereyağı ekleyerek yoğuruyoruz. Dinlendirdikten sonra küçük bezelere ayırıp incecik açıyoruz. Ardından oklavaya sarıp kıvırarak şekil veriyoruz. İçine ceviz koyup üzerine tereyağı ya da zeytinyağı gezdiriyoruz. Piştikten sonra şerbetini döküp fıstık tozuyla süslüyoruz. Her bayram yapıyoruz, misafirlerimize ve çocuklarımıza ikram ediyoruz. Allah sağlıkla yemeyi nasip etsin” diye konuştu.
Bayramda misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanan kıvrım tatlısı, Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor.