Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Kilis’te endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, bazı bölgelerde deniz suyu sıcaklıklarının 6 dereceyi aşarak kritik seviyelere ulaştığı bildirildi.

Bölgedeki uzun süreli gözlemler ve analizler, geleceğe dair kaygı verici tabloyu ortaya koydu. Bilim insanları, bu değişimlerin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda toplumsal etkiler de doğurabileceğini vurguluyor.

"GELECEK İÇİN UYUM SAĞLAYAMAYABİLİRİZ"

İklim bilimci Barış Önol, Avrupa İklim Durumu Raporu’ndan dikkat çekici verileri paylaştı. Önol, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“2024 yılı Avrupa İklim Durumu Raporu'na göre geçtiğimiz ağustos ayında Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı rekor kırarak 28.7°C’ye ulaştı. Bu rakam, tüm Akdeniz’in ortalamasını temsil ediyor. Bazı bölgelerde ise sıcaklıklar mevsim normallerinin 6°C üzerine çıktı. Bu, adapte olmamızın mümkün olmadığı bir geleceğin sinyali olabilir.”

Bilim çevreleri, yaşanan bu hızlı ısınmanın ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlar için bu değişim, tarım, balıkçılık ve sağlık açısından ciddi tehditler oluşturabilir.

Kaynak: Haber merkezi

Muhabir: Mücahit KIR