Kahramanmaraş'ta Gençlik, Gönüllülük Bilinciyle Topluma Umut Oluyor Kahramanmaraş'ta Gençlik, Gönüllülük Bilinciyle Topluma Umut Oluyor
Depremden Etkilenen Bölgelerde Yeni İstihdam Seferberliği
Bakan Işıkhan, depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve bu illere bağlı 2 ilçede toplamda 10 bin kişilik yeni istihdam sağlanacağını belirtti. Bu istihdam, 2025 yılı içerisinde Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında gerçekleştirilecek.
İstihdam Desteklerinin Hedefi: Bölgesel Ekonomiyi Güçlendirmek
Bakan Işıkhan, açıklamasında, bu istihdam adımının depremzedelerin ekonomik hayata yeniden kazandırılmasına katkı sağlamak amacıyla atıldığını vurguladı. Depremin yaralarını sarmaya devam ettiklerini belirten Işıkhan, "Bu adım, afetin etkilerinin azaltılmasına yönelik önemli bir destek olacak. Bölgeler arası eşitsizliklerin giderilmesi ve istihdamın artırılması için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, “Depremden en çok etkilenen 11 ilde toplam 4/A (işçi) sigortalı sayısı deprem öncesinde 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla 1 milyon 889 bin iken, son yayınlanan 2024 yılı Ağustos ayı verilerine göre 1 milyon 822 bin olarak gerçekleşmiştir. Böylece istihdam ve iş gücü anlamında bölgedeki toparlanmanın büyük oranda gerçekleştiği, deprem öncesindeki 4/A sigortalı çalışan sayısına büyük oranda ulaşıldığı, hatta bazı şehirlerimizde depremden önceki seviyenin üzerine çıktığı bilgisini de sizlere vermek isterim. 2025 yılı için de deprem bölgesindeki 4 il, 2 ilçede 10 bin ilave TYP verileceğini de buradan duyurmak istiyorum” diye konuştu.

Çalışma hayatında sosyal diyaloğun kurumsal, sistematik, kapsayıcı ve şeffaf biçimde işlemesinde önemli rolü olan tüm sendikaları desteklediklerini ve bu kapsamda sendikalaşma oranının artırılmasına önem verdiklerini vurgulayan Işıkhan, “2013 yılında yüzde 9,21 seviyelerinde olan işçi sendikalaşma oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 14,80 seviyelerine yükselmiştir. Kamu görevlilerinde ise 2002 yılında yüzde 47,94 olan sendikalaşma oranı, 2024 yılında yüzde 75,18 seviyelerine çıkmıştır” ifadelerine yer verdi.

TYP Uygulaması ile Ekonomik Kalkınma Hedefleniyor
Toplum Yararına Programı (TYP), afet bölgelerinde başta gençler, kadınlar ve engelli bireyler olmak üzere istihdama ihtiyaç duyan geniş bir kesimi kapsayacak şekilde hayata geçirilecek. Bu programla birlikte, depremzedelerin sadece geçici iş gücü sağlaması değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da katkı sunmaları hedefleniyor.
2025 İçin İstihdamda Yeni Perspektif
2025 yılı için belirlenen istihdam hedefleri, bölgedeki iş gücü piyasasına büyük bir katkı sunacak. Bu adımlar, aynı zamanda deprem sonrası yeniden yapılanma sürecine de hız kazandıracak ve afetin etkilerini daha hızlı atlatmalarına yardımcı olacaktır.
Bakan Işıkhan, hükümetin depremzedelere yönelik desteklerinin süreceğini ve bu süreçte iş gücü piyasasının güçlendirilmesi adına yeni projelerin devreye alınacağını duyurdu.
Muhabir: SEFA BAŞER