Kültürel Varlıkların Belgelenmesi ve Korunması 12. Kalkınma Planı'nda Yer Alıyor
Plana göre, 2024-2028 döneminde, depremden etkilenen bölgeler başta olmak üzere tüm illerde kültür varlıklarının belgelenmesi ve afet durumlarında hasarın giderilmesi için proje kayıtları oluşturulması hedefleniyor.
Planın Önemli Detayları
  1. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM'ye sunuldu. Plana göre, yurt içi ve yurt dışında taşınmaz kültür varlıklarının bakım, onarım ve yenileme faaliyetleri geliştirilecek, kültür turizmine katkı sağlayacak şekilde koruma altına alınacak.
Deprem Sonrası Kahramanmaraş ve Hatay'a Özel İlgili
Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerin tahribatını giderme çalışmaları, yerleşik kültürün devamını sağlayacak şekilde sürdürülecek. Tarihi ve kültürel dokunun ihya edilmesi ve yeni yerleşim bölgeleriyle ilişkinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Dijital Kültür Ekonomisi ve İhyalar
Dijitalleşme sürecinin kültür ekonomisi değer zincirine etkisi değerlendirilerek dijital kültür ekonomisi yol haritası belirlenecek. Restorasyon çalışmaları artırılarak taşınmaz kültür varlığı sayısı 2028'e kadar 1414'e yükseltilecek.
Tanıtım ve Kültürel Mirasın Korunması
UNESCO koruması altındaki alanlar başta olmak üzere arkeoloji, edebiyat, tarih ve doğa konulu tematik kültür rotaları belirlenip tanıtılacak. Nadir eserler dijitalleştirilerek sonraki nesillere aktarılacak. Bu çalışmalarla Türkiye'nin kültürel mirası daha sağlam bir şekilde korunacak ve tanıtılacak.
Editör: ATİLLA ŞAKACI