1929 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin’e bağlı Kabaağaç köyünün Akçırı mezrasında doğan Bekir Böke,  hem serbest, hem de grekoromen stilde güreşen bir sporcu olarak dikkat çekiyor. 1949 yılında Ankara Jandarma Komutanlığı’nda vatani görevini yaparken Türk sporunun büyük ve ünlü güreşçilerinden Yaşar Doğu’nun minderle tanıştırdığı millî güreşçi Bekir Böke, 33 yıllık güreş hayatında sayısız şampiyonluklara ve rekorlara imza attı.

Güreşe yeni teknik: Maraş Çangalı

Güreşte ‘Maraş Çangalı’ olarak bilinen hareketin de mucidi olan Bekir Böke,  ilk defa minder güreşi yapmasına rağmen,  zamanın güçlü güreşçileriyle müsabaka yaparak Türk Millî Takımlarında yer aldı ve uzun yıllar Milli Takımlarımızın isimleri arasında yer aldı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası yapılan müsabakalarda ülkemizi temsil etti. “Her güreşimde beni bağrına basan Maraşlı ağabey ve kardeşlerimi düşünerek güreş yaptım.” diyen Bekir Böke, 7 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu, 3 kez arka arkaya Akdeniz Oyunları Şampiyonu oldu.

Güreşi bıraktıktan sonra Milli takımlarda çalıştırıcı ve yönetici olarak uzun yıllar hizmet eden Böke, 7 kez üst üste Türkiye Şampiyonu olmasının yanı sıra 51 yıldır da kırılamayan 3 kez üst üste Akdeniz Olimpiyatları Şampiyonu olma rekorunu elinde bulundurdu.

Bekir Böke, 1951’de Mısır’da 73 kilogramda, 1957’de Barcelona’da 79 kilogramda ve 1959’da Beyrut’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda 87 kilogramda şampiyonlukla döndü. Milli güreşçi, 1964 yılında jübilesini yaparak güreşi bıraktı. 4 çocuk babası 9 torun sahibi Bekir Böke, 2010 yılında vefat etti.

Editör: METEHAN NAZLI