76 yaşındaki Yüksek Ziraat Mühendisi Hacı Bozok, Kahramanmaraş’ta geliştirdiği biber tohumları ile tarım sektöründe adeta bir devrim yarattı. 10 yıl süren yoğun ıslah çalışmaları ve melezleme (hibrit) yöntemi ile aflatoksinden arındırılmış, sapından kolay kopan, yüksek verimli biber tohumları geliştiren Bozok, bu başarıyı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yaparak elde etti.
Dulkadiroğlu ilçesinde 60 dekarlık alana kurduğu Özel Araştırma ve Geliştirme (ARGE) istasyonu sayesinde, Bozok’un ürettiği biber tohumları dünya pazarına ulaştı. Bu istasyonda üretilen biber tohumları, Fitoftora gibi hastalıklara karşı dayanıklı, yüksek verimli ve aroması güçlü çeşitler olarak Arap ülkeleri ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Bozok’un geliştirdiği biber tohumları, özellikle verim ve kalite açısından diğerlerinden ayrılıyor. Hasat sırasında sapından kolayca ayrılabilen bu tohumlar, dekara 3 ton verim sağlıyor. Dulkadiroğlu İlçesi Aksu mevkiindeki ARGE istasyonunda, büyük bir özenle yetiştirilen bu yerli biberler, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası tarım sektöründe de dikkat çekiyor.
Mesleğine olan tutkusu sayesinde bu başarıyı elde ettiğini belirten Hacı Bozok, 76 yaşına rağmen her sabah işinin başına geçerek, geliştirdiği biber tohumlarını dünyaya ihraç etmenin gururunu yaşıyor. Özellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatlar, Türkiye’nin tarım sektöründeki gücünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bozok, bu süreçte istihdam ettiği onlarca çalışanına da aynı meslek aşkını aşılıyor.
Muhabir: MELİHA KÜÇÜKÖNDER