Kadınların Balıkçılıkta Etkili Rolü
Kıyıkçı Mahallesi sakinleri, suyun yükselmesiyle birlikte balıkçılıkla tanıştı. Geçimlerini tarımdan sağlayan mahalle halkının çoğu, su altındaki eski yerleşim yerlerinde balıkçılık yapmaya başladı. Balıkçılık, kadınlar için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Sabah erken saatlerde göl kenarına gelen kadınlar, “vira bismillah” diyerek teknelerinin motorlarını çalıştırıp ağlarını suya bırakıyor. Yakaladıkları balıkları kasalarda toplayıp toptancılara satıyorlar.
“Balıkçılıkla 4 Çocuğumu Büyüttüm”
66 yaşındaki Hatice Kürtül, 30 yılı aşkın süredir balıkçılık yapıyor. Bu zorlu mesleği, 4 çocuğunu büyütmek için tercih ettiğini belirten Kürtül, “Bu meslekle 4 çocuk büyüttüm. Zor olsa da kolay da olsa bu mesleği yapmaya devam edeceğiz. Sabah erken saatte gelip bir gün önce attığımız ağları toplamaya başlıyoruz,” dedi. Balıkların her gün aynı oranda yakalanmadığını belirten Kürtül, bazı günler ağlarının boş, bazı günler ise beklenenden daha fazla balıkla dolu olduğunu söyledi.
Eşinin Destekleriyle Balıkçılık
Hatice Kürtül’ün eşi Mehmet Kürtül de 1984 yılından bu yana balıkçılık yapıyor. Eşiyle birlikte sabah erken saatlerde göle açıldıklarını ve yıllık avlanma yasaklarına dikkat ettiklerini ifade eden Kürtül, “Yılın yarısından fazlasında balıkçılık yapıyoruz. Sabah erken saatte bir gün önceden attığımız ağları çekiyoruz. Tuttuğumuz balıkları ağlardan ayırıp toptancıya satıyoruz,” diye konuştu.
“Yaşımıza Rağmen Suya Değiyoruz”
75 yaşındaki Döndü Yiğit, 30 yıldır balıkçılık yapıyor. Eşiyle birlikte sabahları göle açıldıklarını belirten Yiğit, balıkçılıkla geçimlerini sağladıklarını ve 4 çocuğunu büyüttüklerini söyledi. "Ben 75 yaşındayım, eşim ise 80 yaşına ulaştı. Ama hala suya değiyoruz. Çocuklarımızı balıkçılıkla büyüttük, evlendirdik,” dedi. Yiğit, balıkçılığın yanı sıra ağ üretimi de yaparak geçim sağladığını ve yaptığı ağları diğer balıkçılara sattığını belirtti.
Yurt Dışına İhracat
Mahallede yakalanan balıklar, toptancılar aracılığıyla yurt dışına gönderiliyor. Balık toptancısı Özkan Türkmenoğlu, balıkların İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere gönderildiğini ve bazı balıkların yiyecek, bazılarının ise ilaç yapımında kullanıldığını söyledi. Türkmenoğlu, "Bu mahallede her gün aynı oranda balık tutulmuyor. Günlük balık miktarı, barajın durumu ve hava koşullarına göre değişiyor,” dedi.
Birlikte Çalışan Kadınlar
Kıyıkçı Mahallesi'nde balıkçılıkla geçinen kadınlar, birbirlerine yardım ederek bu mesleği sürdürüyor. Balıkçılıkla geçimlerini sağlayan kadınlar, aynı zamanda ağ üretip tamir ediyor, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Birçok kadın, sabahları erken saatlerde göle açılırken, geriye kalanlar ağ üretimi yaparak geçimlerini sağlıyorlar.
Kaynak: AA