Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olmak üzere; Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Adana, Osmaniye, Adıyaman illerinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve birçok ilde hissedilen deprem sonrasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda psikososyal destek hizmetleri yürütülüyor.

Psikososyal Destek Müdahale Ekipleri 10 afet bölgesinde ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirilerek afetin ilk gününden itibaren sahada çalışmalarına devam ederken, Kahramanmaraş’ta da bakanlık yetkilileri gece gündüz depremzede vatandaşlara psikolojik anlamda destek vermeye devam ediyor.

Bu kapsamda, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler sonrası Kahramanmaraş ve ilçelerde kurulan 46 adet psikososyal destek ve 29 oyun çadırında depremden zarar gören vatandaşlarımıza psikososyal destek hizmetleri verildi.

Aynı zamanda 107 bin 600 hanede, 580 bin 800 kişiyle görüşme yapılarak psikososyal destek hizmeti sunuldu.

Afet ve acil durumlarda psikososyal desteğin önemi

Afetten olumsuz etkilenen depremzedelerin yardım kaynaklarına kolayca ulaşmasını mümkün kılarken psikolojik olarak iyilik hallerinin korunmasını sağlar. Deprem sonrası afetzedelerde meydana gelen psikolojik etkiler kimi zaman akut boyutta kalırken kimi zaman kronik birtakım problemleri beraberinde getirir. Afetten önceki ve afetten sonraki yaşantıları arasında büyük bir fark bulunan kişiler için psikososyal destek, çok önemli bir ihtiyaç halindedir. Gerçekleşen afetin şiddetiyle psikososyal desteğe duyulan ihtiyaç arasında doğru orantı bulunur. Bu sebeple afetzedeler için deprem sonrası süreç, oldukça hassas ve desteğe en çok gereksinim duyulan süreçtir.

Psikolojik iyilik halinin sağlanması için sosyal kaynaklardan destek almayı hedefleyen psikososyal destek; kişinin kendini anlama, birtakım tekniklerle olduğundan daha iyi hissetme, çevresine fayda sağlama süreçlerini takip eder. Bireylerin yaşanan kriz durumunu en az hasarla atlatabilmelerini mümkün kılan birtakım savunma mekanizmaları, travmatik olaylara karşı verilen normal tepkiler olarak değerlendirilir. Kişiyi afetin olumsuz etkilerine karşı korumayı hedefleyen psikososyal destek; başa çıkma, toparlanma, iyileşme adımlarını takip eder. Bu süreçte afetzedelerin, içinde bulunduğu çevre ile daima etkileşim halinde olması, kendilerini çok daha iyi hissetmelerine olanak tanır. Rutinlere dönmek de afetzedeler için iyileştirici bir etkiye sahiptir. 

Editör: METEHAN NAZLI