Bakırcılığın Usta İsmi: Durmuş Dede
Kahramanmaraş'ın tarihi sokaklarında, bakırcılığın son ustalarından biri olarak tanınan 75 yaşındaki Durmuş Dede, 60 yılı aşkın süredir bakır eşya üretiyor. 10 yaşında başladığı bu meslekle hayatını kazanan Durmuş Dede, bakırı şekillendirerek sanata dönüştürüyor ve bu işin tüm inceliklerini kendi atölyesinde yaşatıyor.
60 Yıldır Bakıra Şekil Veriyor
Durmuş Dede, 10 yaşında başladığı bakırcılık mesleğiyle ilgili yaptığı açıklamada, "60 senedir ustayım, bakır üzerine her şey yapıyoruz. Yapamayacağımız bir şey yok" dedi. Hem turistlik bakır ürünler üreten hem de geleneksel bakırcılığı yaşatan Dede, her sabah atölyesine gelerek sabaha kadar mesai yapıyor. Elleriyle yaptığı bakır sahandan bardaklara kadar pek çok ürün, Kahramanmaraş'taki dükkanlarda satışa sunuluyor.
Teknolojinin Gelişimiyle Bakırcılık Mesleği Tehdit Altında
Bakırcılığın son ustalarından olan Durmuş Dede, mesleğin teknolojinin ve seri üretimin yaygınlaşmasıyla kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. "Bizden başka yapan usta kalmadı. 10 sene sonra bu işi yapan da kalmaz" diyen Dede, bu geleneksel zanaatın yaşatılması gerektiğini vurguladı.
"Hediyelik Eşyayı Her Yaptığımda Geçmişi Yaşatıyorum"
Bakırcılığın zor bir meslek olduğunu belirten Durmuş Dede, "Hediyelik eşya anlamında her şeyi yapabiliyoruz. Usta olanlar her şeyi yapamaz, ama ben her türlü bakır ürününü yapabiliyorum" dedi. Kendisine ait atölyesinde ürettiği bakır ürünler, hem yerel halk hem de turistler tarafından ilgiyle alınıyor.