Kışlık Hazırlıklar Başladı
Biberiyle ünlü Kahramanmaraş'ta vatandaşlar kışlık hazırlıklarını sürdürüyor ve salça üretimine hız veriyor. Aroması, tadı ve besin değeri yüksekliği ile bilinen biber salçası, yemeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Tarladan Pazara, Pazardan Evlere
Kahramanmaraş'taki tarlalardan toplanan biberler pazar yerlerine getirilerek çuval çuval satılıyor. Kimi vatandaş evlerinde kendi imkanlarıyla salça çıkarırken, kimisi de küçük işletmelere gelip kışlık salçasını alıyor. Kilogramı 20 liradan satılan biberin makine çekimi ise 4 lira. Çekilen salça, evlerin damlarında kurutularak bir yıl boyunca tüketilecek hale getiriliyor.
Sağlıklı ve Geleneksel
Küf ve bakteriyi geç tutması ve tamamen ev yapımı olması yönünden sağlıklı bir besin olarak kabul edilen geleneksel ev yapımı salça, yıllardır mutfakların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.
Üreticiler ve Müşterilerin Görüşleri
Salça üreticisi Niyazi Güneş, “Tarladan taze gelen biberleri isteyen buradan alıp gidiyor, isteyen ise bizim makinamızda geçirip çekilmiş halde alıyor. Biber şu anda 20 liradan satılıyor, 4 lira da bizim çekim ücretimiz var. Önceki yıl deprem nedeniyle işler sakindi ancak bu yıl hareketlilik var,” dedi.
Müşteri Hasan Çuhadar ise, “Biz burada gördük, aldık ve çektirdik. Dama bırakıp kuruttuktan sonra dolabımıza yerleştirdik,” diye konuştu.
Kaynak: İHA