Kahramanmaraş’ta göçerler, Ahir Dağı, Engizek ve Milcan dağlarındaki yaylalarda dört aydır üretime devam ediyor. Kentin normale dönmesi ve ekonomiye katma değer sağlanması adına sürdürülen bu üretim, yaklaşık üç ay daha devam edecek. Üretilen sütler, bir yandan tarhanalık yoğurt ve peynir yapımında kullanılırken, diğer yandan dondurma sektörüne yönlendiriliyor. Bu sayede Kahramanmaraş’ın meşhur dondurmasına da önemli bir katkı sunuluyor.
Üretimin Kalbi Ahir Dağı Yaylası
Göçerler, yaklaşık yedi ay boyunca yaylada üretim yaparak günlük yaşamlarını çadırlarda sürdürüyor. Kent genelinde 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvan bulunurken, bu hayvanların 400 bini yaylalarda otlatılıyor. Geri kalanlar ise kışlak ve ovalardaki meralarda besleniyor. Bu bölgede yapılan hayvancılık faaliyetlerinden yılda 400 bin ton üretim sağlanıyor. Üretilen sütün yarısı dondurma, diğer yarısı ise peynir yapımında kullanılıyor.
Sıcaklarla Mücadele ve Üretim Süreci
Yaz sıcaklarının devam etmesi nedeniyle koyun ve keçilerini kırkan üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sürülerini meralara çıkarıyor. Akşam saatlerine kadar süren otlatma işleminin ardından eve dönüşte sağım başlıyor. Bu yoğun tempo içerisinde tatlı bir telaşe yaşayan göçerler, ekim ayında yaylalardan inişe geçerek üretim sürecini tamamlayacaklar.
Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI