Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında il genelinde yaşanan su problemleri halen devam ediyor. Depremler sonrasında uzun bir süre şebeke suyunun içilememesi yaşanan problemler çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor.
Depremler sonrası içme suyu ve kanalizasyon altyapılarında yaşanan problemleri hızlı bir şekilde çözüme kavuşturacaklarını ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Kahramanmaraş’ın deprem öncesi ve deprem sonrası içme suyu ve kanalizasyon altyapısı ile ilgili geldiğimiz noktada bu altyapıların değişmesini depremden önce söylemiştim. Çünkü bu altyapılar 40-50 yıl önce o yılların şartlarında yapıldı. Bu noktada o altyapıların yenilenmesi gerekiyordu ve bu konuda çalışma gerçekleştirmiştik. Su kayıplarının yüzde 50’yi geçtiğini ifade etmiştik ve bir de finansman bulmuştuk ve bu süreci başlatmış devam ediyordu. Kahramanmaraş’ta en önemli huşulardan birisi içme suyu depolama alanlarımızın çoğaltılmasıdır. Kısık Barajı ile ilgili süreç vardı ve 12 Temmuz’da o projenin ihalesi yapıldı. Bu baraj sadece içme suyu açısından 31 milyon metre küp depolama alanına sahip bir baraj. Bu baraj yapıldığında Pazarcık, Dulkadiroğlu, Onikişubat, Türkoğlu ilçelerimizin içme suyuna büyük katkı sağlayacak ve aynı zamanda da büyük bir enerjiden kurtulmuş olacağız” dedi.
İl ve ilçelerde içme suyu ve kanalizasyon altyapısının son teknolojilerle onarılacağını söyleyen Güngör, “Deprem sonrası gerek su kaynaklarındaki kayıplar, gerekse depremin altyapıda yaptığı tahribat sonucunda kayıplarımız yüzde 70’lerin üzerine çıktı. Dolayısı ile Çevre, Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve KASKİ ortak bir çalışma gerçekleştiriyor. Bu sene yaşayacağımız kısmi sorunlar gelecek sene yaşanmayacak. İl merkezinde olduğu gibi ilçelerimizdeki altyapılarımız değişecek ve yeni teknolojiye uygun halde yapılmış olacak” diye konuştu.