KAMEK'te Keman Sesleri yükseliyor! KAMEK'te Keman Sesleri yükseliyor!
Geleneksel Yöntemlerle Yufka Ekmek
Kış boyunca sofralarda yer alacak yufka ekmekler, büyük zahmetle saç üzerinde pişiriliyor. Kahramanmaraş ve çevresinde, her yıl bu dönemde kadınlar, kışlık ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya geliyor. Kırsal mahallelerde hemen hemen her evde bulunan saç tava ile sabahın ilk saatlerinde ateş yakılarak ekmek pişirilmeye başlanıyor. Şehir merkezindeki kadınlar ise, yufka ekmeklerini ücret karşılığında yaptırarak bu geleneği sürdürüyor.
Ekonomik Katkı ve Yardımlaşma
Yufka ekmek yapımı, kadınların hem yardımlaşmasını sağlıyor hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Sabah erken saatlerde hamurlarını yoğuran kadınlar, dayanışma içerisinde kış için hazırlık yapıyor. Günde ortalama 65 kilogram un kullanarak yaklaşık 520 yufka ekmek pişiren kadınlar, hazırladıkları ekmekleri kış mevsiminde kolay tüketilmesi ve sağlıklı olması nedeniyle stokluyor.
“Kışlık Ekmek Yapma: Bir Halk Geleneği”
Çocukluğundan beri ekmek yaptığını belirten Elif Erdemir, “Kış aylarında daha sağlıklı olduğu için kendi yaptığımız ekmekleri tüketiyoruz. 1 kilogram undan yaklaşık 10-12 tane ekmek çıkarıyoruz. Ekmek yapımı eylül ayında başlıyor, kasım ayına kadar devam ediyor. Komşularla birlikte yardımlaşma ve dayanışma içerisinde kışlık ekmeklerimizi yapıyoruz. Kışlık ekmek yapımı, bir halk geleneği ve yaşam geleneği; yüzyıllardır değişmeden gelen bir gelenektir,” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş'ta kadınlar, kış hazırlıklarını titizlikle sürdürerek hem kültürel değerlerini yaşatıyor hem de ailelerine sağlıklı bir gıda sunma çabası içinde.
Muhabir: MURAT KUŞCU