Vadi Bölgesinde Yüksek Riskli Alanlar Belirlendi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan mikrobölgeleme etütleri, Kahramanmaraş’ın Boğaziçi ve Vadi bölgelerindeki zemin yapısını ve potansiyel riskleri bilimsel bir temele dayandırarak inceledi. 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından başlatılan bu etütler, bölgenin güvenli inşaat projeleri için kritik bilgiler sağladı.
Vadi bölgesinde yapılan etütlerde, 327 hektarlık alanın yüzde 43’lük kısmında eğimi yüksek bölgelerde heyelan riski tespit edildi. Bu bölge, "yerleşime uygun olmayan alan" statüsüne alındı. Geriye kalan yüzde 57’lik alanda ise kayma riski bulunmadığı ve bu alanın “yerleşime uygun” olduğu belirlendi.
Önlemlerle Yapılaşmaya İzin Verilecek
Mikrobölgeleme çalışmalarına dayalı olarak, riskli alanlarda yapılaşmaya izin verilmesi için ilgili belediyelere imar planlarında gerekli revizyonları yapma görevi verildi. Ancak, bu bölgelerde yapılaşmanın sadece zemin iyileştirme ve gerekli önlemlerin alınması şartıyla gerçekleşebileceği vurgulandı.
Bakan Kurum’dan Güvenli İnşa Mesajı
Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kahramanmaraş'ın Vadi bölgesinde bilim insanlarımızla birlikte yürüttüğümüz titiz çalışmaları tamamladık, yeni yapı alanlarımızı belirledik. En güvenli ve yerleşime uygun alanlarda inşa projelerimize hız kesmeden devam edeceğiz" diyerek, bölgedeki yeniden inşa çalışmalarının güvenli bir şekilde süreceğini belirtti.
Güvenli Yaşam Alanları İçin Çalışmalar Devam Edecek
Mikrobölgeleme etütlerinin tamamlanmasıyla birlikte, Kahramanmaraş’ta deprem riski taşıyan alanlar konusunda daha sağlıklı ve güvenli inşa planları oluşturulacak. Bilimsel veriler doğrultusunda yürütülen bu çalışmalar, halkın güvenli yaşam alanlarına kavuşması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.