Kahramanmaraş’ın yeniden ayağa kalkması ve şehrin sorunlarıyla ilgili yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı ve KMTSO Meclis Üyesi Yunus Emre Kaçamaz Meclis toplantısında Belediye Başkanlarından orta hasarlı binaların durumuna yönelik net bir tarih istedi.
Kahramanmaraş’ın en önemli sorunlarından biri haline gelen orta hasarlı binaların durumunu KMTSO meclis toplantısında gündeme getiren Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Elbistan haricinde hiçbir belediyenin orta hasarlı binaların güçlendirmesine yönelik ruhsat vermediğini, 1 yılı dolduran orta hasarlıların ise ağır hasarlı konuma geleceğini hatırlatarak büyük bir krizin eşiğinde olduklarının altını çizdi.
ELİBİSTAN DIŞINDA RUHSAT VEREN BELEDİYE YOK
Malatya ve Hatay’da imar olarak kısmi açılmaların başladığını, Kahramanmaraş’ta da bu açılmaların olması gerektiğini dile getirerek Belediye Başkanlarına çağrıda bulunan Başkan Kaçamaz şöyle konuştu, “Kahramanmaraş merkez ilçelerde orta hasarlı binalarla ilgili ruhsat alan bir bina yok. Elbistan ilçemiz hem yeni ruhsat adına hem de güçlendirme ruhsatı adına 125 tane ruhsat verdi, onun haricinde hiçbir belediyenin orta hasarlı binaların güçlendirmesine yönelik verdiği ruhsat yok.
GÜÇLENDİRME İLE İLGİLİ TARİH VERİLSİN
Ortada büyük bir bilgi kirliliği var, insanlara ‘İmar yapıldı’ deniliyor ama kesinleşmiş bir çalışmanın olmadığını görüyoruz. Hatta Mimarlar Odasına da vatandaşlar yönlendiriyor. Burada güçlendirmelerle ilgili, diğer çalışmalarla ilgili bir tarih belirlenmesi lazım.
MALATYA VE HATAY’DA İMARDA KISMİ AÇILMALAR BAŞLADI
Depremin üzerinden 7 ay geçti, Malatya’da imarda kısmi açılmalar başladı, Hatay’da bile kısmi açılmalar başladı ama Kahramanmaraş merkez ilçemiz olan Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda imarla ilgili bir açılma olmadı. Sadece Kuzey çevre yolunun bir kısmında tamamlanmayan inşaatların çalışmaları başladı. Diğer her yer bekliyor. Sektör çok ciddi bir şekilde krize doğru sürükleniyor. Bu sektörün önünün açılması için özellikle yerel yöneticilerimize çok büyük iş düşüyor. İnsanlar sizin ağzınızdan çıkacak konuşmalara bakıyor ve bekliyor. Bunlarla ilgili çok hızlı önlem almamız gerekiyor, yapılıyor, yapılacak gibi ucu açık bir şey bırakmamız lazım.
BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ BU OLMALI
Orta hasarlı binalar ruhsat alamadığı için yılı doldurduklarında ağır hasarlıya dönecek. Kış geldi, insanlar imkansızlıktan orta hasarlı binalara taşınmaya başladı. Bu noktada çok tehlikeli bir noktaya gidiyoruz. Birinci önceliğimizin bu olması lazım.”
Editör: ATİLLA ŞAKACI