“Deprem anında yıkılan binaların tamamı kaldırıldı”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kentte yapmış olduğu hasar tespiti çalışmaları sonucunda depremin hemen ardından direkt yıkılan binaların enkazlarının %100'ü kaldırıldı. Acil yıkılacak binalar yıkılarak onların da enkazı kaldırılarak ağır hasarlı binaların yıkımına başlandı.
Kahramanmaraş'ta 77.057 kalıcı konutun ve yaklaşık 30.000 köy tipi evin yapımı hızla sürüyor. Depremde direkt yıkılan konutların tamamının enkazları kaldırıldı. Şimdi sırada ağır hasarlı binaların yıkımı ve orta salı binaların ise güçlendirilme işlemleri var.
Güçlendirme nedir?
Devlet deprem bölgesindeki yaşamı normale döndürmek ve konteynırlarda yaşayan depremzedeleri bir an evvel konutlarına yerleştirebilmek için şehrin silüetini değiştirmeye başladı. Bir yanda kalıcı konutlar hızla yükselirken diğer yandan da orta hasarlı binalar güçlendirilmeye çalışılıyor. Depremde yıkılan iş yerlerinin yerine konteynırdan oluşan geçici iş yerleri kuruluyor. Deprem bölgesinin dört bir yanında kalıcı konutların silüetleri yükselmeye başladı.
Depremden hasar gören binaların güçlendirme çalışmalarında öncelikle bina projeleri inceleniyor. Binanın hasar oranı ve güçlendirilecek kısımlar rapor ediliyor. Binanın oturtulduğu zeminin analizinin gerçekleştirilmesi ve araştırmasının yapılması büyük önem taşıyor. Bu nedenle kolonlardaki dökülme ve azalmalar demirlerin pas durumu dikkatle incelenip kaydediliyor. Var olan binalara uygulanan bir dizi testin ardından binanın güçlendirmeye uygun olup olmadığı ortaya çıkıyor.
Yapılan testlerde binanın depremde yıkılıp yıkılmayacağı, hasar görüp görmeyeceği tespit edilmektedir. Tüm bu süreç içinde uzman bir ekibin yer alması ve kontrol mekanizmasının çok iyi yönetilmesi gerekiyor.
Deprem güçlendirme çalışmalarını sürdürürken dikkat edilmesi gereken en önemli husus söz konusu binanın ihtiyaçlarının doğru ve eksiksiz bir biçimde belirlenmesidir. Şayet eksik ya da yanlış verilerle gerçekleştirilen bir güçlendirme çalışmasının binaya bir katkısı bulunmuyor. Bina analizleri ve binadan alınan numunelerin verileri kaydedildikten sonra güçlendirme çalışmalarına başlanıyor.
Uzmanlar, yapılacak deprem güçlendirme çalışmalarında beton kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Beton kalitesine ek olarak kolonların genişletilmesi ve temel derinleştirilmesi deprem güçlendirme çalışmaları sırasında uygulanabilir. Bu kapsamında 10 katlı orta hasarlı binanın yeniden kullanıma açılması için 150-200 bin TL maliyet çıkıyor.