6 Şubat'ın Ardından Yeni Bir Başlangıç

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş, yaralarını sarmak ve daha dirençli bir şehir inşa etmek adına önemli bir adım atıyor. “Geleceğin Kentleri: Afet Sonrası İnovatif Yeniden Yapılanma” temasıyla düzenlenecek zirve, 15 Nisan 2025’te başlayacak ve iki gün sürecek.

Kahramanmaraş'ta Uluslararası Mimarlık Ve Şehircilik Zirvesi Başlıyor (3)Mimarlar Odası Ev Sahipliğinde Düzenleniyor

Zirve, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi’nin ev sahipliğinde EXPO alanında gerçekleşecek. Zirvenin hazırlıkları tamamlanırken, Oda Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, etkinliğin Kahramanmaraş için tarihi bir dönüm noktası olacağını belirtti.

Kaçamaz: “Bilim, İnovasyon ve Dayanışmanın Simgesi Olacak”

Zirve öncesi açıklamalarda bulunan Kaçamaz, “Yarın Kahramanmaraş için yepyeni bir başlangıç olacak. Bu etkinlik, bilim, inovasyon ve toplumsal dayanışmayı bir araya getiren büyük bir buluşma olacak. Amacımız, daha yaşanabilir, dirençli ve modern bir şehir inşa etmek” dedi.

Kahramanmaraş'ta Uluslararası Mimarlık Ve Şehircilik Zirvesi Başlıyor (2)9 Ülkeden Katılım: Dünya Kahramanmaraş’a Odaklandı

Zirveye, 9 farklı ülkeden akademisyenler ve uzmanlar katılıyor. TMMOB Mimarlar Odası’na bağlı 29 farklı şubeden temsilciler, üniversitelerden bilim insanları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları etkinlikte yer alacak. Açılış konuşmasını, kentsel dönüşüm alanında dünyaca tanınan isim Prof. Giulio Verdini gerçekleştirecek.

Masaya Yatırılacak Başlıca Konular

Zirvede aşağıdaki önemli başlıklar ele alınacak:

Uluslararası İsimler Sahne Alacak

Zirvede konuşma yapacak isimler arasında:

  • Victoria Jimenez Tejero (İspanya) – Sürdürülebilir kentleşme uzmanı

  • Giulio Verdini (İngiltere) – Afet sonrası şehirleşme stratejisti

  • Ahmed Koutous (Fas) – Geleneksel-modern mimari entegrasyonu

  • Teresa Marat-Mendes (Portekiz) – İklim uyumlu kent planlaması

  • Paolo Tarabusi (Fransa) – Akıllı şehir ve toplumsal etkileşim

  • Lei He & Min Tang (Çin) – Yüksek teknoloji ve kent yaşamı

  • Roberto Rocco (Hollanda) – Kentsel ekoloji uzmanı

  • Noriko Akita (Japonya) – Afet sonrası psikolojik kentleşme

  • Fatih Ergün (ABD) – Yenilikçi yapı teknolojileri

Türkiye’den de Nevzat Sayın, Ömer Selçuk Baz, Zeynep Bala Tuhanioğlu, Büşra Al, Sema Alaçam gibi öncü mimarlar ile MSGSÜ, İTÜ, ODTÜ, İstiklal Üniversitesi ve AGÜ gibi üniversitelerden akademisyenler katılım sağlayacak.

Kahramanmaraş İçin İlham Verici Bir Dönüm Noktası

Zirve, Kahramanmaraş'ın geleceğine ışık tutacak projelerin ilk adımlarını atmakla kalmayacak, aynı zamanda dünya çapında örnek oluşturacak bir yeniden yapılanma vizyonunun başlangıcı olacak.

Yarın başlayacak bu önemli organizasyon, Kahramanmaraş’ın bilimle yükselen bir şehir olarak yeniden doğuşuna sahne olacak.

Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI