Hacettepe Üniversitesi'nin 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaptığı inceleme, bölgedeki yapı stoku sorununu gözler önüne sermişti. İnceleme sonucu hazırlanan 170 sayfalık raporda, bölgedeki yapı stoku, zemin ve birçok sorunlar göz önüne serilirken, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan yıkımlarda ‘asmolen döşeme’ tekniğine dikkat çekildi.
Asmolen döşeme detayı dikkat çekti
Hacettepe Üniversitesi’nin Kahramanmaraş için yayımladığı raporda 1999 depremlerinin ardından yasaklanan ‘asmolen döşeme’ detayına vurgu yaptı. Raporda bu konu ile ilgili şu detaylara yer verildi: “Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yapılarda asmolen döşeme kullanımının çok yaygın olduğu gözlemlenmiş ve bölge müteahhitleri de bunu doğrulamıştır. Asmolen döşemeler 1999 Depremi'nde döşeme dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetmesi sonrasında yasaklanmıştır. Ayrıca bu döşeme tipi katın rijit davranmasına sebep olmakta ve yanal yükler altında zayıf kolon güçlü kiriş probleminin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Asmolen döşemeye sahip ağır ve orta hasarlı binalarda kirişlerde çatlak bile görülmezken kolonların bağlantı noktalarında mafsallaştığı gözlemlenmiştir. Şekil 92’de asmolen döşemeye sahip yapılarda kolon üst bağlantı noktalarında görülen mafşallaşma örnekleri verilmiştir. Bununla beraber gözlemlenen zayıf kolon-güçlü kiriş problemine rağmen bu yapılarda çökmenin nadiren meydana geldiği gözlemlenmiştir. Kat planları incelendiğinde perde duvar oranlarının çok yüksek olduğu ve kolonların da ince uzun dikdörtgen kesitlerinde tasarlandığı tespit edilmiştir. Bu tasarım detayının yapının yanal yük alma kapasitesini arttırdığı yüksek ivme taleplerine rağmen çökmeleri önlediği düşünülmektedir.”
Asmolen döşeme nedir?
Asmolen döşeme, içi boş kil kaplar veya bloklarla yapılan bir döşeme türüdür. İçi boş kil kap döşemeler genellikle döşeme katıye kıyasla daha az beton ve donatı ile inşa edilir. İçi boş bloklar, döşemenin derinliğinin kısımlarını doldurmak için kullanılır; bu daha derin beton ağırlığı ve bir sonraki döşemenin ağırlığını hafifletmekle ile koridor.
Döşemelerin, en 70 cm aralıkları olmak üzere olmak üzere ana çerçeve kirişlerinden daha dar kirişlerle, tek yay ya da çift geçiş şeklinde yapılar ve bu kirişler arasındaki boşlukların hafif çeşitli dolgu malzemeleriyle doldurulmasıyla birlikte döşeme sistemi asmolen döşeme olarak adlandırılır.