Kilo vermeye çalışıyorsanız doğru yiyecek seçimleri büyük fark yaratabilir. Her zaman diyetinize dahil etmeye çalışmanız gereken bazı süper yiyecekler de vardır . Aslında, düşük proteinli yiyeceklerle veya hiç kahvaltı yapmamakla karşılaştırıldığında, güne protein takviyesiyle başlayan insanlar, daha fazla iştah kontrolüne sahip oldu ve öğle yemeğinde yiyecek alımı azaldı.
Kilo kaybı için en iyi gıdalar genellikle protein bakımından yüksektir. Yüksek proteinli gıdalar daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Yapılan çalışmalar da yüksek proteinli bir kahvaltı yemenin kişinin tokluğunu arttırdığını buldu.makla karşılaştırıldığında, güne protein takviyesiyle başlayan insanlar, daha fazla iştah kontrolüne sahip oldu ve öğle yemeğinde yiyecek alımı azaldı.
Besin açısından yoğun gıdaların çoğu aynı zamanda kabızlığın önlenmesine, kan şekerinin dengelenmesine, kolesterolün düşürülmesine ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilecek lif içerir.
Kilo kaybı için en iyi yiyecekler.
Artık kilo vermek için en iyi gıdaların, protein ve lif bakımından zengin, besin açısından yoğun gıdalar olduğunu biliyoruz . Peki en çok etkiyi hangi yiyecekler veriyor? Kilo kaybı için en iyi 12 gıdayı öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Yumurtalar
Bir araştırmaya göre güne kahvaltıda yumurtayla başlamak kendinizi daha tok hissetmenize ve gün boyunca daha az kalori tüketmenize yardımcı olabilir. Kahvaltıda yumurta yiyenlerin, tahıl veya kruvasan gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler yiyenlere göre daha küçük öğle yemeğine ihtiyaç duyduklarını ve kendilerini daha tok hissettiklerini buldu.
Büyük bir haşlanmış yumurtada sadece 78 kalori bulunan bu yumurta, doğal olarak düşük kalorili bir besindir ve iyi bir protein ve D vitamini ve kolin gibi besin kaynağıdır. Haşlanmış, fırında pişirilmiş, haşlanmış veya çırpılmış olsun, yumurtalar protein almanın bir yoludur.
2. Yulaf ezmesi
"Kaburgalarınıza yapışan" türden bir yiyecek olarak bilinen yulaf, lif açısından zengindir ve bu da daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
Yulaf açlık hormonlarını düzenlediği ve sonraki öğün alamını azalttığı için ve icerisinde beta-glukan adı verilen belirli bir tür lifi büyük miktarda içerir . Bu da zayıflamaya yardımcı olur.
3. Fındık
Heidi Klum ve Başkan Obama gibi tanınmış isimler tarafından atıştırmalık olarak lanse edilen badem, kilo kaybı ve kalp-damar sağlığıyla bağlantılı kuruyemiş türlerinden sadece bir tanesidir. Ceviz, antep fıstığı, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı da benzer şekilde protein, lif ve sağlıklı yağlarla doludur.
Uzun süren araştırmaların sonucun da derlenen veriler, günlük kuruyemiş tüketiminin artmasının, yetişkinlerde daha az uzun vadeli kilo alımı ve daha düşük obezite riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Aslında, günde yarım porsiyon daha az sağlıklı gıdayı fındıkla değiştirmek, uzun vadede kademeli kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir.
Bununla birlikte fındık yüksek kalorili bir besindir ve ölçülü tüketilmelidir.
4. Fasulye ve baklagiller
Bazen birbirinin yerine kullanılsa da fasulye ve baklagiller aynı değildir. Baklagiller meyve veren bitkilerdir ve fasulye de bu bitkilerin tohumudur. Tüm fasulyeler baklagiller olarak kabul edilir, ancak baklagiller her zaman fasulye değildir.
Bazı popüler fasulye (ve baklagiller) barbunya fasulyesi, barbunya fasulyesi, beyaz fasulye, siyah fasulye, garbanzo fasulyesi (nohut) ve mercimektir. Uygun fiyatlıdırlar, protein ve diyet lifi ile doludurlar ve hatta bazı araştırmalar baklagilleri diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmenin sağlıklı kilo yönetimini veya kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabileceğini bile öne sürüyor. 21 çalışmanın analizi, fasulye, mercimek ve bezelye içeren diyetlerin, katılımcılar kalorileri kısıtlamasa bile orta düzeyde kilo kaybı sağladığını gösterdi.
Baklagiller aynı zamanda bazı uzmanların dünyadaki en sağlıklı beslenme kalıplarından biri olarak önerdiği Akdeniz diyetinin de temelini oluşturur .
5. Turpgillerden sebzeler
Turpgillerden oluşan sebzeleri duyduğunuzda muhtemelen aklınıza brokoli ve karnabahar gelir, ancak aile oldukça çeşitlidir. Lahana, Çin lahanası, roka ve brüksel lahanası bu lif dolu sebzeler grubuna dahildir. Ek bir sağlık bonusu olarak, turpgillerden oluşan sebzeler folik asit, potasyum ve diğer B vitaminleri ve mineralleri açısından zengindir.
6. Meyveler
Meyveler küçük olabilir ancak sağlık açısından çok faydalıdırlar. Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi en sevilen tatlılar lif açısından zengindir, bu da sindirimi yavaşlatır ve kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Şekere besleyici bir alternatif olarak meyveleri tercih edin veya şekerli soda veya meyve suyu canınız çektiğinde maden suyuna ekleyin.
7. Yapraklı yeşillikler
Beslenme uzmanları daha fazla yapraklı yeşillik yemeyi önerdiklerinde genellikle lahana, ıspanak, karalahana ve pazıdan bahsediyorlar. Yapraklı yeşillikler genellikle kalori bakımından düşük ancak lif bakımından yüksektir. Örneğin, sekiz kalorilik bir lahana porsiyonu A, C ve K vitaminlerini, lifi, omega-3 yağ asitlerini ve hastalıklarla mücadele eden bitki besinlerini içerir.
8. Tam tahıllar
Genel olarak konuşursak, ekmek, tahıl, makarna ve pirinç söz konusu olduğunda rafine beyaz tahılların aksine tam tahıllar daha sağlıklı bir seçimdir.
Rafine edilmiş tahıllar, kepeği ve tohumu çıkarmak için işlenir, bunun da dokuyu ve raf ömrünü iyileştirdiği söylenir. Dezavantajı ise bu sürecin diyet lifi, demir ve sindirim ve tokluk için önemli olan birçok B vitaminini ortadan kaldırmasıdır. Karbonhidratlarınıza dikkat ediyorsanız akıllıca seçim yapın ve tam tahılları tercih edin.
9. Avokado
Avakadonun hâlâ modasının düşmemesinin bir nedeni var . Avokado az yağlı bir gıda değildir ancak sağlığa faydaları çoktur. Sağlıklı bir temel gıda maddesi olarak ün kazanmalarına ve yemek tutkunları Instagram gönderilerindeki fotojenik doğalarına ek olarak, açlığı azalttığı gösterilen tekli doymamış yağlarla doludurlar.Ayrıca göbek yağının depolanmasını önleyen doymamış yağların yanı sıra lif ve antioksidanlar da içerirler.
10. Elma sirkesi
Küçük bir çalışma, elma sirkesi içeren ve içermeyen 12 haftalık sınırlı kalorili diyet uygulayan kişiler arasında elma sirkesi grubunun daha fazla kilo verdiğini buldu.
Ekşi tadı sonradan kazanılmış bir tat olabilir, ancak salata sosuna veya sosuna bir veya iki yemek kaşığı ACV eklemek onu rutininize dahil etmenizi kolaylaştırabilir. Sirke oldukça asitli olduğundan doğrudan içmemeniz önemlidir. Doğrudan elma sirkesi almanız yönünde öneriler duymuş olabilirsiniz, ancak mide bulantısı veya boğazınızın yanması riskini azaltmak için önce onu seyreltmeniz gerekir.
11. Chia tohumları
Günlük rutininize büyük faydalar sağlayacak basit bir katkı arıyorsanız, chia tohumu adı verilen bir süper gıdayı düşünebilirsiniz. Kilo kaybıyla bağlantılı çok az araştırma olmasına rağmen chia tohumları lif, protein ve kalsiyumla doludur. Sadece bir porsiyon chia tohumunun (yaklaşık iki yemek kaşığı) yaklaşık 10 gram lif içerdiği söyleniyor.