C Vitamini Önemli!
Salgınlardan korunmak adına kış aylarında C vitamini zengini besinler tüketilmelisiniz. Özellikle brokoli, lahana ve karnabahar gibi sülfür içeriği de bulunan sebzeler sofranızdan eksik etmemelisiniz. Bu sebzeleri et veya tavukla birlikte pişirebilir, salata yapabilir ya da haşlayabilirsiniz. Bu sebzelere ek olarak yeşil yapraklı sebzeleri de beslenme rutininize mutlaka eklemelisiniz. Meyve olarak da kivi, nar, portakal ve mandalinayı da sık sık tüketmeliyiz.
Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?
- Besin çeşitliliğine önem vermelisiniz.
- Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmelisiniz.
- Günlük beslenmenizde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallere dengeli şekilde yer vermelisiniz.
- Meyve ve sebze tüketimine önem vermelisiniz.
- Bol bol C vitamini yönünden zengin olan turunçgiller tüketmelisiniz.
- Adaçayı, ıhlamur, yeşil çay, ekinezya ve kuşburnu gibi bitki çayları ile bağışıklığınızı desteklemelisiniz.
- Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini yeteri kadar tüketmelisiniz. (Haftada 2 kez balık ya da her gün 1-2 adet ceviz)
- “Kış aylarında ne yemeli?” diyorsanız haftada 1-2 gün kuru baklagil tüketilmelisiniz.
- Yemekleri fırında, ızgarada, haşlama yaparak ya da buğulama yöntemi ile pişirmelisiniz.
- Sabahları aç karnına yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz.
- Günde 8-12 bardak kadar su tüketmelisiniz.
- Bağırsak sağlığı için probiyotik almalısınız.
- Kış mevsiminde beslenme ile D vitamini desteği almalısınız. Kış aylarında güneşli günlerin sayısı azaldığından D vitamini eksikliği yaşanabilir. Bunu önlemek adına yağlı balıklar, yumurta sarısı, kırmızı et, sakatat gibi besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
Editör: ATİLLA ŞAKACI