Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hastalıklar sadece grip ve soğuk algınlığıyla sınırlı değil. Soğuk hava, düşük nem, rüzgar ve azalan su tüketimi gibi faktörler, cilt sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Kılıç, kış aylarında sıkça görülen cilt hastalıkları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Dünya Genetik Uzmanları Ankara'da buluşacak Dünya Genetik Uzmanları Ankara'da buluşacak

1. Egzama Türleri Soğuk Havada Sık Görülüyor

Soğuk havalarda en yaygın görülen cilt hastalıklarından biri egzama. Egzama, birçok farklı türü olan bir hastalık grubudur. Kışın sıkça karşılaşılan türlerden biri "yağlı egzama" veya seboreik egzama olarak bilinir. Kaşlar, kulaklar, burun kenarları gibi bölgelerde kuruluk, kaşıntı ve pullanma ile kendini gösterir.

2. Atopik Egzama ve Çocuklarda Görülme Sıklığı

Kış aylarında sıkça karşılaşılan bir diğer egzama türü ise atopik egzama. Bu hastalık, yanaklar, boyun, gövde ve ellerde pullu ya da sulu döküntülere neden olabilir. Özellikle çocuklarda sık görülen atopik egzama, ilerleyen yaşlarda daha hafif bir formda, cilt kuruluğu olarak kendini gösterebilir.

3. Korunma İçin Öneriler: Soğuktan ve Kuruluktan Kaçının

Prof. Dr. Kılıç, soğuk hava ve sudan korunmanın yanı sıra, cildi sık sık nemlendirici ürünlerle beslemenin önemini vurguluyor. Doğru bir tanı için dermatoloji uzmanına başvurmanın önemli olduğunu belirten Kılıç, bireysel olarak alınabilecek önlemler arasında cildin sık sık nemlendirilmesini ve bu şekilde cilt bariyerinin güçlendirilmesini öne çıkarıyor.

4. Sedef Hastalığı ve Atakları

Kronik bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı da kış aylarında ataklar yapabilir. Hastalık, beyazımsı, gümüşi renkte kepeklenmelerle ve kızarıklıklarla karakterizedir. Soğuk, kuru hava, düşük nem ve enfeksiyonlar, sedef hastalığının kış aylarında artmasına neden olabilir. Prof. Dr. Kılıç, alevlenme dönemlerinde dermatoloji uzmanına başvurmanın önemini vurgulayarak, hastaların doğru tedavi seçeneklerini uygulamalarını öneriyor

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK