Kışın Üşümeye Demir Eksikliği Engel Olabilir

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Fatih Öçal, Demir Eksikliğinin Etkilerini Anlattı

Kış aylarında aşırı üşüme hissiyle karşılaşanların dikkatini çekebilecek önemli bir neden: Demir eksikliği. İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Fatih Öçal, demir eksikliğinin kadınların yüzde 35'inde, erkeklerin yüzde 20'sinde, gebe kadınların ise yüzde 50'sini etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor.

Belirtileri ve Nedenleri

Bu önemli sağlık sorununun belirtileri arasında sinirlilik, nefes darlığı, yorgunluk, solukluk ve egzersiz kapasitesinde azalma bulunuyor. Dr. Öçal, demir eksikliğinin yaygın nedenlerini kan kaybı, gebelik, yetersiz beslenme, emilimi etkileyen ilaç kullanımı, mide ve bağırsak sorunları olarak sıralıyor. Ayrıca dünya genelinde görülen kansızlık sorunlarının yüzde 50'sinin demir eksikliğine bağlı olduğunu belirterek, ciddi durumların can kaybına bile yol açabileceğini ifade ediyor.

Kış Aylarında Aşırı Üşüme

Dr. Öçal, demir eksikliğinin kış aylarında aşırı üşüme hissine neden olabileceğini söylüyor. Demir eksikliği olan kişilerde ellerde ve ayaklarda yanma, karıncalanma hissi yaşanabileceğini, vücudun soğuğa karşı ısısını dengeleme kabiliyetinde bozukluklar olabileceğini vurguluyor.

2024'te Evde Diş Sağlığı Hizmeti: 101 Evde 45 Diş Çekimi ve Daha Fazlası Gerçekleştirildi 2024'te Evde Diş Sağlığı Hizmeti: 101 Evde 45 Diş Çekimi ve Daha Fazlası Gerçekleştirildi

Tanı ve Tedavi

Demir eksikliğini belirlemek için kan testlerinin gerektiğini ifade eden Dr. Öçal, tedavide ise öncelikle ağızdan alınan takviyelerin 4 ila 6 ay süresince kullanılmasını öneriyor. Tedaviye yanıt alınamaması durumunda ise damar içi uygulamaların düşünülebileceğini belirtiyor.

Beslenme Önerileri

Dr. Öçal, demir eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için doğru beslenmenin önemli olduğunu vurguluyor. İçeriği demir açısından zengin besinleri tüketmek, C vitamini içeren gıdalarla birleştirmek ve demir emilimini azaltan gıdalardan kaçınmak gerektiğini belirten Dr. Öçal, beslenme alışkanlıklarında yapılan bu değişikliklerin demir düzeyini olumlu yönde etkileyebileceğini söylüyor

Editör: SEVİLAY YUMUŞAK