Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, Ramazan döneminde beslenme alışkanlıklarında ve yaşam şekillerinde değişiklikler olduğunu belirtti. Özellikle sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Canacankatan, sıvı alımındaki yetersizliklerin istenmeyen sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade etti.

A W159133 02Sahurun Önemi ve Beslenme Tavsiyeleri

Sahurun atlanmaması gerektiğini vurgulayan Canacankatan, sahurda yenilen yiyeceklerin oruç süresini daha sağlıklı geçirmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca sahurda az az ve yavaş yavaş yemenin önemine değinen uzman, bu şekilde açlık süresinin uzunluğundan kaynaklanan iştah kontrolü sorunlarının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

İftar ve Beslenme Düzeni

İftarda dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşan Canacankatan, iftar tabağını 4'e bölmeyi önerdi. Tabağın dörtte birlik kısmında sebzelerin, dörtte birlik kısmında protein içeriği yüksek gıdaların, dörtte birlik kısmında ise karbonhidrat içeren gıdaların bulunması gerektiğini belirtti. Ayrıca iftardan sonra tatlı yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini tavsiye etti.

A W159133 03Kronik Hastalıklar ve Oruç Tutma

Kronik hastalıkları bulunan vatandaşların oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini vurgulayan Canacankatan, hekim onayı alındıktan sonra bireysel tedavi ve beslenme yöntemleriyle orucun rahatlıkla tutulabileceğini söyledi. Şeker hastalığı olanların sahura kalkmaları ve iftarda aşırı yemek yememeleri gerektiğini belirten uzman, hipertansiyon ve kardiyovasküler sistem hastalarının da mutlaka doktorlarıyla iletişim halinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Ramazan döneminde sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için bu önerilere dikkat edilmesinin önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Canacankatan, kronik hastalıkları olanların özellikle doktorlarıyla koordineli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Muhabir: YAVUZ NALBANTBAŞI